Website moet liefhebbers van kegelen en hockey trekken

Tientallen kleinere sportbonden gaan waarschijnlijk wedstrijden uitzenden op het Internet in een poging extra inkomsten te verwerven naast het magere televisiecontract van de NOS....

Om de wedstrijden van de verschillende bonden te zien, kunnen kijkers over enkele weken terecht op de website www.sportnet.nu. Daar worden zij doorgeschakeld naar een 0900-nummer waar ze voor 75 cent per minuut de wedstrijd kunnen volgen met behulp van speciale software. Sportbonden zullen van die 75 cent ongeveer een kwartje overhouden.

De sportwebsite is een initiatief van Internet-provider Wish uit Uden en Coru Groep. Op 14 juli zullen zij op sportcentrum Papendal hun plannen presenteren aan geïnteresseerde sportbonden. Onder hen bevinden zich onder meer de bonden voor basketbal, squash, tafeltennis, schermen, atletiek, hockey en kegelen.

De kwaliteit van de uitzendingen zal volgens de bedenkers aanmerkelijk beter zijn dan de video-'postzegeltjes' die Internet-gebruikers gewend zijn. 'Het kan beter en het is beter', zegt A. van Oudshoorn van Coru Groep, die verwijst naar de website www.basketbal.nu, waar al is geëxperimenteerd. De kampioenswedstrijd van Ricoh die daar nog kan worden teruggezien, is echter een verzameling losse plaatjes met geruis en kabaal.

'De basketbalsite was een test', reageert Van Oudshoorn. 'Het wordt gegarandeerd beter. We gebruiken straks de nieuwste technologie van British Telecom. Op de presentatie zullen we een live-demonstratie uit de Verenigde Staten uitzenden.'

De bonden willen reageren op de behoefte van duizenden Nederlanders en buitenlanders die tijdens belangrijke wedstrijden nauwelijks aan hun trekken komen bij sportprogramma's op televisie. Met Internet-uitzendingen van belangrijke nationale wedstrijden en internationale toernooien in Nederland hopen zij die liefhebbers te bedienen, en er tevens geld mee te verdienen.

De bonden zullen de wedstrijden zelf moeten opnemen en uitzenden. Zij bepalen ook welke wedstrijden zullen worden uitgezonden. De bonden krijgen gelegenheid met korting een videocamera te kopen, gesponsord door fabrikant Panasonic in ruil voor advertentieruimte op de website. Met behulp van een draagbare computer en een zaktelefoon worden de wedstrijdbeelden naar een Internet-computer doorgeseind die de uitzending verder zal verspreiden op het web. Ook zal een bondslid een korte cameracursus krijgen.

De uitzendrechten van de wedstrijden liggen volgens de initiatiefnemers niet bij de NOS, maar bij de bonden zelf. NOS heeft weliswaar via NOCNSF een contract met de kleinere Nederlandse sportbonden waarmee de omroep voor minimaal tienduizend gulden de jaarlijkse uitzendrechten koopt, maar deze rechten gelden niet voor Internet-uitzendingen, menen de Sportnet-organisatoren.

'Internet staat inderdaad los van televisie', bevestigt een woordvoerder van NOCNSF. 'Dat staat niet in het contract met NOS.' De sportorganisatie staat welwillend tegenover het initiatief, maar wil eerst meer uitleg in een gesprek dat staat gepland voor 13 juli. 'Wij willen eerst zien wat er aan de hand is, en wat de technische consequenties zijn. Maar wij hebben een zeer open mind.'

De Udense Internet-provider Wish maakte gisteren bekend dat het zijn diensten gratis zal blijven aanbieden. De Internet-provider die dit jaar als eerste in Nederland begon met onbeperkt gratis Internet-toegang, beloofde aanvankelijk dat deze aanbieding een jaar zou gelden.

Inmiddels hebben zich 150 duizend abonnees geregistreerd waarmee Wish mogelijk de grootste Internet-provider van het land is geworden. Slechts World Online betwist die koppositie. Omdat Wish zo groot is geworden, kan het veel goedkoper werken. Gratis aanbieden is daardoor mogelijk geworden, aldus directeur R. Snijder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden