We hoeven niet te sporten

De Gezondheidsraad kwam met een bemoedigend beweegadvies.

Sporthaters haalden dit jaar eindelijk hun gelijk. Wat ze altijd al dachten, bleek dus echt waar: je hoeft helemaal niet op een hardloopclubje of in een strak pakje naar een fitnesscentrum om gezond te blijven, gewoon een stuk fietsen of in de tuin werken helpt ook. De nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad, die aan het einde van de zomer werden gepubliceerd, bleken aangenaam bemoedigend. Als we willen dat bewegen ons gezonder maakt, moeten we nog steeds iedere week tweeënhalf uur aan de slag. Maar dat hoeft niet meer verspreid over vijf dagen, en het hoeft ook niet in aaneengesloten periodes van tien minuten: drie minuten stevig doorlopen naar de bus telt ook mee.

En misschien wel het allerbeste nieuws: hoe je beweegt, maakt niks uit, als je maar wat doet, op voorwaarde dat ademhaling en hartslag omhoog gaan. Dus: stoei met de kinderen, pak de trap, doe boodschappen op de fiets, maak het huis schoon of maai het gras (wel met de hand dan). En ook: zorg ervoor dat je minder zit, want je lichaam reageert niet alleen op wat je wel doet maar ook op wat je niet doet. Niet dat zitten nu meteen 'het nieuwe roken' is, zoals vaak wordt geschreven, maar staan en rondlopen is wel een stuk gezonder dan bankhangen: het hart gaat pompen, de bloedvaten functioneren beter, glucose wordt sneller opgenomen.

Lopen, fietsen, en niet te veel zitten: het is 'de light-variant' van de aerobic-klas en de hardloopband, zeiden bewegingswetenschappers begin dit jaar in de Volkskrant, een variant die voor velen haalbaar moet zijn. Ook aan het begin van 2018 staat meer bewegen ongetwijfeld weer in de topdrie van goede voornemens. Misschien leidt het nieuwe beweegadvies-light ertoe dat die voornemens nu eens minder vaak sneuvelen.

Varkens waarin menselijke organen groeien, mensen die 'varkenssushi' geïmplanteerd krijgen: het gaat hard met de biomedische technieken.

Het afwisselen van echte en neppillen komt de genezing misschien ten goede.

Een nieuwe stroom denkers verzet zich tegen de tirannie van het gelukkig-moeten-zijn. Die verhindert een gezonde omgang met het hele palet aan emoties. De kunst van het leven is soms een beetje ongelukkig durven zijn.

Een mooie huid komt niet uit een potje, sterker: die potjes kunnen schadelijk zijn.

Laptops, smartphones en apps ontgrendel je niet meer met wachtwoorden, maar met gezichtsherkenning - en straks je hartslag?

Om medische klachten niet alleen te bestrijden maar ook iets te doen aan de oorzaken - roken, drinken, slecht eten- komen artsen vaker de spreekkamer uit.

Voet bij stuk houden helpt kennelijk toch om de muren van Big Pharma te slechten. Pillen hoeven niet absurd duur te zijn.

Door langer met patiënten te praten, blijkt een doorverwijzing of behandeling vaak niet nodig. Een goed gesprek helpt.

Het verschil tussen mens en dier is een hardnekkig misverstand, zegt de Duitse filosoof Richard David Precht, dus is het hoog tijd om anders met dieren om te gaan.

In volgebouwd Nederland zijn ook dit jaar weer veel archeologische vondsten gedaan. Oplevende economie en mediegenieke archeologen helpen.

Vrijwel alle pogingen dit jaar om te begrijpen wat donkere materie zou kunnen zijn, hebben niks opgeleverd. Het heelal wordt raadselachtiger.

Kunstmatige intelligentie maakt grote voortgang en kan steeds meer wat de mens kan, maar dat maakt machines nog niet tot een stalen variant van de mens.

Door de reuzensprongen die AI maakt is de mens er niet langer zeker dat hij het enige wezen met zelfbewustzijn blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden