Klopt dit wel kleding

We gooien een kledingstuk weg na het gemiddeld zeven keer te dragen – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: we dragen een kledingstuk zeven keer voordat we het weggooien.

Beeld x

Van wie komt die claim?

We kunnen in 2020 ook best wat zuiniger op onze kleding zijn. Dat is nodig, aldus een artikel van Vrij Nederland, want we dragen een trui gemiddeld maar zeven keer voor we ’m weggooien. Omdat de mode-industrie alsmaar nieuwe kledingaankopen aanjaagt: fast fashion. Het getal is al jaren een accessoire in journalistieke artikelen over textielverspilling, zo blijkt. Zo duikt het op in een duurzamemodedocumentaire van de VPRO, dagblad Trouw en Glamour, en in talloze internationale media.

Klopt het?

De werkelijke bron is snel gevonden: een persbericht van de Britse kinderhulporganisatie Barnardo’s uit 2015. ‘De meerderheid van alle mode-aankopen ziet het daglicht slechts zevenmaal’, aldus het bericht. De auteur van het Vrij Nederland-artikel verwijst eveneens naar dit Barnardo’s-bericht.

Barnardo’s heeft inderdaad zo’n onderzoek lopen, uitgevoerd door marketingonderzoeksbureau Censuswide. Toch zijn er wat losse naadjes in de peiling te bespeuren. Want hoewel de respondenten gemiddeld inderdaad verwachtten een nieuw kledingstuk ongeveer zeven keer te dragen, blijkt dat resultaat niet zo eenvoudig door te trekken naar de doorsneegarderobe. Het gaat in dit onderzoek namelijk specifiek over ‘wegwerp-outfits’, zegt Rebecca Breuer, onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam. ‘Dat zijn outfits gekocht voor speciale gelegenheden, zoals een festival of een vakantie. En ook kleding die soms maar eenmaal gedragen wordt, zoals tijdens een huwelijk.’

Het getal gaat dus niet zomaar op voor gewone kleding. Sterker nog: de hele berekening erachter rammelt, vindt hoogleraar surveymethodiek Peter Lugtig van de Universiteit Utrecht. In bijna alle schattingen gaf een fors deel van de ondervraagden aan de kleding ‘meer dan twintig keer’ te zullen gaan dragen. ‘Maar die antwoorden hebben ze als twintig meegeteld. Wat nogal gek is. Ik heb mijn jas wel meer dan twintig keer aan per jaar. Logisch dat je dan op een laag gemiddelde uitkomt.’

Minstens zo belangrijk vindt Lugtig dat zo’n peiling weinig zegt over wat mensen daadwerkelijk met hun kleding doen. Ook is volgens hem niet duidelijk of de steekproef echt representatief is. ‘Dit is mijns inziens überhaupt geen onderzoek, maar een blijkbaar succesvolle campagnestunt van Barnardo’s.’

Dat alles wil niet zeggen dat Nederland gevrijwaard is van een kledingafvalprobleem, vertelt Breuer op basis van het onderzoek Measuring The Dutch Clothing Mountain van haar collega Irene Maldini. Uit een eerste verkenning onder vijftig Nederlanders blijkt dat ruim een kwart van de garderobe langer dan een jaar ongebruikt blijft liggen. Van daaruit valt helaas niet te berekenen hoe vaak een Nederlander een trui of broek draagt tot deze bij het afval belandt. En andere gegevens zijn er niet.

Eindoordeel

Het onderliggend onderzoek rammelt. Of we een doorsneekledingstuk gemiddeld zeven keer dragen voordat we het weggooien, valt op basis hiervan niet te concluderen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden