Wetenschap Klopt dit wel?

We bewegen meer in kantoortuinen, maar zorgt dat ook voor minder stress?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: ‘Kantoortuinen zorgen voor meer beweging en minder stress.’

Groen in de hal van kantoor van Gasunie. Beeld Harry Cock

Van wie komt de claim?

Mensen die werken in een open werkruimte zouden fitter zijn en minder gestrest dan wie een eigen kantoorruimte heeft. De wandloze indeling zou werknemers namelijk stimuleren tot meer beweging. Dat blijkt volgens The Guardian uit onderzoek onder Amerikaanse ambtenaren. Ook Radio 1 nam het nieuwtje over.

Klopt het?

De studie  waarnaar The Guardian verwijst, betreft een onderzoek van de universiteit van Arizona onder 231 kantoormedewerkers, verdeeld over vier gebouwen. Een deel van hen werkte op een wandloze werkvloer, anderen zaten in cubicles, werkhoeken die door lage wanden van elkaar gescheiden zijn. De rest had een eigen kamer. De ambtenaren werden uitgerust met bewegings- en hartslagsensoren. Daarnaast moesten ze elk uur met hun smartphone aangeven hoe gestrest ze waren op een schaal van 1 tot 7. 

Wat betreft de fysiologisch gemeten stressniveaus vonden de onderzoekers geen verschillen tussen de werkruimten. Wel bleken de werknemers in de kantoortuinen gemiddeld genomen 32 procent meer te bewegen dan ambtenaren in klassieke kantoorruimtes en 20 procent meer dan de mensen in cubicles. En mensen die op kantoor weinig bewogen, waren thuis 14 procent meer gespannen dan mensen die beweeglijker waren. Dit verschil in stress was op kantoor zelf afwezig.

Kanttekeningen

Op basis van hun eigen antwoorden vertoonden mensen in kantoortuinen 9 procent minder stress dan ambtenaren in cubicles, maar over de ambtenaren in privékantoorruimtes zwijgt het artikel. Per mail antwoordt de hoofdauteur, Casey Lindberg, dat zij niet meer of minder gestrest waren dan de kantoortuinmedewerkers.

De onderzoekers zelf plaatsen in hun artikel veel kanttekeningen bij de resultaten. Dat mag ook wel, want op basis van slechts vier kantoorgebouwen zijn geen stellige conclusies te trekken. Er is veel onbekend over andere factoren die de uitkomsten mogelijk beïnvloeden, zoals de aanwezigheid van trappen of liften. Met verschillen tussen de functies van de ambtenaren wordt maar mondjesmaat rekening gehouden. Een oorzakelijk verband tussen de werkruimte, de beweeglijkheid en de stress van de werknemers claimen de onderzoekers daarom niet. 

Verstandig, vindt Joost van der Gulden, onderzoeker en hoofd van de bedrijfsartsenopleiding van het Nijmeegse Radboudumc. ‘Misschien is de baas van het klassieke kantoorgebouw een autoritaire hork die stress veroorzaakt, terwijl een jonge, hippe baas kiest voor de kantoortuin. Het kan ook zijn dat de mensen in de kantoortuin een andere levensstijl hebben. Dat soort dingen moet je meenemen.’ Opmerkelijk is overigens dat eerdere studies juist vonden dat kantoortuinen funest zijn voor onder meer de concentratie, het werkplezier en de productiviteit op de werkvloer.

Eindoordeel

Uit dit onderzoek blijkt niet dat mensen in kantoortuinen minder gestrest zijn. Het onderzoek is bovendien te beperkt om stellige conclusies te trekken over stress, beweging en werkruimte. 

Kantoortuin Concerten

Een kantoortuin waar u in ieder geval geen stress van zult krijgen: de Volkskrant Kantoortuin Concerten. Midden op de redactievloer van de Volkskrant, tussen de bureaus en keuken in, treden de beste bands en onontdekte pareltjes voor u op. Bekijk ze hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden