De 16 belangrijkste lessen uit 20189 – Boeken over lichaamsdelen

Wat we hebben geleerd in 2018: Elk lichaamsdeel krijgt zijn eigen boek

Van de hersenen tot het ‘wonder daaronder’: het menselijk lichaam wordt ontleed in verhaalvorm.

Het wachten is op bestsellers over de maag, de longen en de zenuwen. Beeld Paul Faassen
Het wachten is op bestsellers over de maag, de longen en de zenuwen.Beeld Paul Faassen

Het eerste hippe orgaan dat de bestseller top 10 invloog was het brein. Acht jaar geleden schreef hersenonderzoeker Dick Swaab een populair wetenschappelijk boek over onze hersenen, waarvan er inmiddels bijna een half miljoen zijn verkocht. Het bleek de opmaat voor de opmars van andere lichaamsdelen in boekvorm. Swaab werd opgevolgd door een Duitse arts-in-opleiding, die een verkoopsucces maakte van onze ingewanden, omschreven als ‘de charme van de darmen’: De mooie voedselmachine. Sindsdien weten we dat een slokdarm kan breakdancen.

Vorig jaar verscheen een luchtige literaire ode aan ons grootste orgaan, de huid, waarin de bilnaad wordt omschreven als ‘de diva onder de huidplooien’. Kort daarop gevolgd door het allesomvattende boekwerk van twee Noorse artsen in opleiding over ‘het wonder daaronder’, de vagina. Het moest fungeren als een soort Lonely Planet voor Down Under, zo viel in een van de opgetogen recensies te lezen.

Knalpaarse aubergine

Dit jaar werd het menselijk lichaam in snel tempo verder verkend. In de zomer verscheen Het Penisboek, met een forse, knalpaarse aubergine op de cover. Een Amerikaanse uroloog beantwoordt daarin koddige vragen als ‘Waarom heeft de ene man een winterpeen en de andere slechts een augurk?’ Drie maanden later was het tijd voor ‘het grootste raadsel van het menselijk lichaam’, het verhaal over een orgaan dat lang in het verdomhoekje schijnt te hebben gezeten maar waarover nu in 160 pagina’s álle misverstanden uit de weg worden genomen: Het Clitorisboek.

Best gek dat we zo lang hebben moeten wachten op het nieuwste boek in de reeks, over het ‘meest wonderbaarlijke orgaan’, het enige orgaan dat uit zichzelf kan bewegen: het hart. Geschreven door een Amerikaans cardioloog met vernauwde kransslagaders.

Voor volgend jaar is alvast de biografie over borsten aangekondigd. Het wachten is op bestsellers over de maag, de longen en de zenuwen. En verder zijn er nog zo’n zeventig organen beschikbaar.

Wat we in 2018 hebben geleerd: 16 belangrijke lessen
De strijd om uw persoonlijke gegevens is echt losgebarsten. Er is zo goed als zeker vloeibaar water op Mars. Aan het einde van 2018 blikt de wetenschapsredactie terug: dit hebben we het afgelopen jaar geleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden