Wat gebeurt er met een wind die je niet laat?

'Let it go! Let it go! Can't hold it back anymore!', zingt Demi Lovato. In bepaalde omstandigheden is het echter wijselijk om een wind op te houden. Denk maar aan een overvolle lift of een drukke stiltecoupé. Maar wat gebeurt er met een wind die je niet laat?

null Beeld
Beeld

'Mensen produceren dagelijks een halve tot anderhalve liter aan winden, wat overeenkomt met acht tot twintig winden', zegt gastro-enteroloog Joost Drenth van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen.

Winden ontstaan door het inslikken van lucht, bijvoorbeeld tijdens een maaltijd. Het grootste deel is het resultaat van fermentatie door bacteriën in de dikke darm. Tijdens de verwerking van onverteerd voedsel komen darmgassen vrij.

Winden bestaan voornamelijk uit stikstof en koolstofdioxide (CO2). De fermenterende darmbacteriën voegen waterstofsulfide (H2S) - met de geur van rotte eieren - en methaan aan het gasmengsel toe, wat de winden een onaangename geur geeft. De uiteindelijke chemische samenstelling van een wind verschilt van persoon tot persoon, onder meer afhankelijk van de diversiteit aan darmbacteriën en het dieet.

Een team van Spaanse onderzoekers voerde recent enkele experimenten uit om het lot van de niet gelaten wind te bepalen.

Bij twintig gezonde proefpersonen werd via de mond een buisje tot aan de twaalfvingerige darm gebracht. Daar werd een gasmengsel van stikstof, koolstofdioxide en zuurstof ingespoten - de karakteristieke samenstelling van een wind.

Methaan

Vier uur later vingen de onderzoekers de wind op in een ballon. Door de inhoud van deze ballon te analyseren, berekenden de onderzoekers dat slechts 25 procent van het geïnjecteerde gas de uitgang vindt.

De overige 75 procent verdwijnt op twee manieren. Bacteriën zetten een deel om in andere chemische stoffen. Sommige bacteriën gebruiken bijvoorbeeld waterstof en koolstofdioxide om vetzuren te maken.

Een ander deel van de gassen gaat door de darmwand en lost op in het bloed. Via de bloedstroom komen deze gassen uiteindelijk in de longen terecht, waar ze worden uitgeademd. Zo kunnen wetenschappers methaan, een gas dat in de darmen geproduceerd wordt, detecteren in de adem van proefpersonen.

Een ingehouden wind kan dus tot een slechte adem leiden. Maar is het ook ongezond om een wind lang binnen te houden?

'Het kan geen kwaad om een wind op te houden, al kan het wel krampen veroorzaken', zegt maag-darm-leverarts Ad van Bodegraven van het VU medisch centrum in Amsterdam. 'De buurman daarentegen kan enig ophouden bij tijd en wijle wel waarderen.'

Ook een vraag voor deze rubriek?
Mail naar gezond@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden