Reconstructie

Wat gebeurde er in de kliniek van Klaus Ross?

'Heilpraktiker' Klaus Ross in Bracht was geliefd om zijn kennis over alternatieve kanker geneeskunde. Maar plotseling overleden drie patiënten. Wat gebeurde er in zijn kliniek?

Natuurarts Klaus Ross in de behandelkamer van zijn kliniek. Beeld
Natuurarts Klaus Ross in de behandelkamer van zijn kliniek.Beeld

Alie Mulder (55) weet dat het mis is. Het is woensdag 27 juli en ze zit in het kantoor van alternatief geneesheer Klaus Ross. Door de muren heen klinken braakgeluiden. Zo hevig heeft ze het nog nooit gehoord. Klaus, zoals hij door patiënten wordt genoemd, onderbreekt hun gesprek en spoedt zich erheen.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Mulder is vanochtend vanuit haar woonplaats in midden-Nederland samen met haar dochter en een vriendin naar de kliniek in het Duitse Bracht gereden, vlak over de grens bij Venlo. Onderweg zijn ze nog even gestopt bij een tuincentrum, en daarom waren ze te laat. Het infuus met tumorremmers dat ze wilde nemen, moest ze tot haar spijt overslaan.

In de behandelkamer van de kliniek voor alternatieve kankerbestrijding heeft ze een van de vier patiënten die aan het infuus zaten nog even gegroet. Twee vrouwen en een man uit Nederland en een Belgische vrouw. Drie van de vier kent ze van de vele uren die ze samen doorbrachten aan de infusen van natuurarts Klaus Ross.

Als Ross terugkomt in zijn kantoor kan ze zien dat hij zich zorgen maakt. Hij heeft grote ogen. Hij maakt zich ongerust over de zieke patiënte, maar wil het gesprek met Mulder afmaken.

'Het sloopt haar lichaam'

Eind 2011 hoort Mulder dat ze borstkanker heeft. Ze gaat het reguliere behandelcircuit in en ondergaat in de zomer van 2012 in Utrecht een chemokuur. Verschrikkelijk, vindt ze. Langzaam voelt ze hoe het gif bezit neemt van haar lichaam. Het sloopt haar lichaam. Vlak voor het eind van de kuur stopt ze.

Op internet leest ze veel over kanker. Een nieuwe studie wijst uit dat chemokuren de ziekte kunnen verergeren. Ze legt het voor aan haar oncoloog. Hij is niet van de studie op de hoogte en zegt dat hij geen tijd heeft om alle nieuwe studies bij te houden. Het is volgens hem niet goed voor haar om dergelijke onderzoeken te lezen.

De verzegelde deur van de kliniek met een briefje dat de praktijk tot nader order is gesloten. Beeld anp
De verzegelde deur van de kliniek met een briefje dat de praktijk tot nader order is gesloten.Beeld anp

In de Volkskrant leest ze over een veelbelovende experimentele kankerbehandeling die de Nederlandse plantencelbioloog Harrie Verhoeven voor zijn zoon vond. Het gaat om het middel 3-broompyruvaat (3BP), dat nog nooit op mensen was getest, maar bij dieren verbluffende resultaten opleverde. Verhoevens zoon kreeg het middel bij hoge uitzondering toegediend en zijn tumoren werden kleiner. Uiteindelijk stierf hij alsnog, vanwege een hoge concentratie afbraakproducten in zijn lichaam, maar dat 3BP als kankermedicijn potentie heeft, staat buiten kijf.

In 2014 breekt Mulder haar been. De kanker heeft zich in haar botten gevestigd. De diagnose is slecht. Maar over één ding is ze zeker: onder geen beding gaat ze weer een chemokuur doen. Op de Facebookgroep 'Kanker anders benaderd' vraagt ze advies. Een persoon heeft geweldige ervaringen met 3BP-behandelingen bij een kliniek in Duitsland, vlak over de grens bij Venlo. De kliniek van Klaus Ross.

Nederlandse markt

Op 29 maart dit jaar begint Mulders behandeling in het 'Klaus Ross center for alternative cancer treatment' in het Duitse Bracht. De kliniek zit in een statig pand in het centrum van het stadje. Er zijn drie behandelruimten in gebruik, die doen denken aan die van een tandarts. In de kamers staan luxe stoelen, waarvan de rugleuning zo kan worden versteld dat je kan liggen. Er hangt weinig aan de muur, het ziet er steriel uit.

Zoals deze kliniek zijn er meer in Duitsland. Sommige richten zich specifiek op de Nederlandse markt. Veel kankerpatiënten zijn op zoek naar alternatieven voor de reguliere gezondheidszorg, maar kunnen in Nederland niet terecht omdat dit soort geneescentra er verboden zijn. Daarom wijken ze uit over de grens.

Tien weken duurt de behandeling van natuurarts Ross, genaamd 'volledig kanker programma'. Het kost 10 duizend euro, veel minder dan elders. De eerste drie weken moet Mulder zich op maandag, woensdag en vrijdag rond 10 uur 's ochtends melden. Ross legt haar infusen aan en vult ze met verschillende stofjes. Naast 3BP krijgt ze kurkuma, hoge doseringen vitamine C, natriumbicarbonaat en het kruid artemisia. Af en toe verandert Ross de volgorde van toediening. Meestal duurt de behandeling vier uur.

Al snel krijgt ze een band met de andere patiënten, die tegelijkertijd in dezelfde kamer aan het infuus zitten. Op drukke dagen zijn het er rond de tien. Op een Belgische vrouw en een Duitse man na allemaal Nederlanders. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn afgeknapt op de reguliere behandelmethoden en ziekenhuizen met hun gehaaste, vaak botte artsen.

Het Biologisches Krebszentrum Bracht. Beeld anp
Het Biologisches Krebszentrum Bracht.Beeld anp

Aimabel mens

Heilpraktiker Klaus daarentegen is een aimabel mens. Hij is geduldig, meelevend en lijkt te weten waarover hij praat. Zo ongeveer alle stofjes die ooit iemand hebben geholpen kanker te bestrijden, kent hij. In goed Engels vertelt hij dat hij vaak seminars volgt in de weekenden om nog meer bij te leren. Hij heeft hart voor de zaak.

De Duitse heilpraktiker loopt continu heen en weer van de behandelkamers naar zijn kantoor. Soms heeft hij hulp van een verpleegkundige, maar meestal is hij alleen. Patiënten moeten hem soms roepen als hun infuus leeg is, zodat hij het kan vullen met een nieuw middel. Altijd is hij in de buurt. Af en toe worden patiënten een beetje ziek, moeten ze overgeven of worden ze licht in hun hoofd, maar vergeleken bij de chemokuur die velen van hen ondergaan hebben is het niks.

Onderzoek naar kliniek

Na de eerste drie weken wordt de intensiteit van Mulders behandeling opgevoerd en moet ze elke werkdag aan het infuus. Zoals wel meer patiënten huurt ze een huisje in de buurt. De sfeer in de kliniek is over het algemeen gemoedelijk, opgewekt zelfs. Op dagen dat patiënten niet in de kliniek zijn praten ze elkaar bij in een Facebookgroep. Bij een Duitse man zijn uitzaaiingen op zijn lever verdwenen.

Op 23 juni zit Mulders behandeling erop. Ze moet vier weken wachten voor ze weet of de behandeling van heilpraktiker Klaus effect heeft gehad. Ze krijgt kort griep, maar gaat op 20 juli terug om bloed te laten prikken. Van Klaus mag ze nog een keer aan het infuus, omdat ze er nu toch is. Zes dagen later belt hij: 'Alie, het is niet gelukt', zegt hij. Hij klinkt terneergeslagen. Haar tumormarkers zijn verdubbeld. 'Kom morgen bij me langs, dan bespreken we je opties.'

Begin deze week krijgt Mulder een mail van een van de vier patiënten die aan het infuus zaten op 27 juli, de dag dat ze met heilpraktiker Klaus haar opties besprak. 'Weet je wat er aan de hand is bij Klaus? Ik ben gestopt', schrijft de vrouw, die het telefoonnummer van haar man geeft. Hij vertelt Mulder dat zijn vrouw met koorts in het ziekenhuis is opgenomen en dat twee van de drie andere patiënten zijn overleden. Hij vraagt haar contact op te nemen met de recherche Nijmegen, die samen met de Duitse politie een onderzoek naar de kliniek is begonnen.

Als Mulder dat doet, hoort ze iets wat ze nooit had willen horen. De woensdagmiddag van haar gesprek is er in de kliniek inderdaad iets helemaal fout gegaan. Een Nederlandse man en vrouw en een Belgische vrouw zijn overleden. Haar bezoek aan het tuincentrum, waardoor ze het infuus miste, heeft waarschijnlijk haar leven gered.

Ze stuurt Klaus een bericht via Facebook. Ze schrijft dat ze aan hem en de slachtoffers denkt en dat ze het vreselijk voor hen allen vindt. Hij heeft nog niet geantwoord.

De naam van Alie Mulder is uit privacyoverwegingen gefingeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden