Column Jasper van Kuijk

Wat er ook met 5G gebeurt, Huawei loopt binnen

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: Standaardpatenten.

Slaat China terug, nu Huawei dreigt te worden buitengesloten van de bouw van 5G-netwerken in de VS en Europa? Onlangs viel de Chinese overheid in Beijing een vestiging van het Zweedse telecomconcern Ericsson binnen. De aanleiding waren anonieme klachten dat Chinese bedrijven te hoge prijzen moeten betalen voor licenties op patenten van Ericsson. Dat bedrijf bezit namelijk ­essentiële patenten die onderdeel zijn van de wereldwijde 3G/4G-communicatiestandaard.

Nu zijn techbedrijven al behoorlijk van de patenten, maar dit soort Standard Essential Patents (SEP’s) zijn wat octrooien betreft de heilige graal. Want als jouw patenten onderdeel uitmaken van een veelgebruikte standaard kan niemand eromheen. Bij een normaal patent kan een bedrijf proberen om een nét andere of slimmere oplossing te bedenken om om het patent van een concurrent heen te werken. Dat kan bij SEP’s niet. Als je iets wilt maken dat werkt op 4G zit er maar één ding op: betalen. Dus als je als bedrijf je patenten in een standaard weet te krijgen, loop je binnen.

Beeld Volkskrant Infographics

Hoe regel je dat? Onderzoekers van de TU Eindhoven analyseerden hoe dat in z’n werk is gegaan bij de ontwikkeling van UMTS, een eerdere telecomstandaard, en kwamen tot twee factoren. De eerste is, zoals je inderdaad zou hopen, hoe belangrijk de technologische bijdrage van een patent is. Maar de tweede is cynischer, namelijk: in hoeverre de patentaanvrager betrokken is bij het opstellen van de standaard. Want die standaarden worden ontwikkeld door enorme technische commissies. En als je vaak op zulke bijeenkomsten komt, met flink veel mensen, dan lukt het misschien om meer van jouw ­patenten in die nieuwe standaard te frotten. En laat dat nou precies zijn wat Huawei gedaan heeft bij de ontwikkeling van 5G.

Die hebben een absurde bak geld – van de overheid dan wel van zichzelf – in de ontwikkeling van 5G-technologieën gestoken en kwamen op elke vergadering over de nieuwe 5G-standaard langs met een enorme delegatie om heel veel voorstellen in te dienen. En zo werd Huawei de partij met het grootste aantal patenten in de 5G-standaard. Fijn voor Huawei, want omdat zij minder royalty’s hoeven af te dragen wordt het voor hen makkelijker om 5G-netwerken goedkoper aan te bieden dan hun concurrenten.

Maar wat nou als Huawei die netwerken helemaal niet mag bouwen? Nou, 5G zit straks niet alleen in mobieltjes en zendmasten, maar als dat Internet of Things een beetje doorzet, in zo’n beetje alles: auto’s, operatierobots, televisies, rolschaatsen, stoplichten, medicijndoosjes en ga zo maar door. En voor al die toepassingen moeten royalty’s betaald worden. Dus of Huawei die 5G-netwerken in de VS en Europa nou mag bouwen of niet, ze gaan er sowieso aan verdienen.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden