Wall Street Journal: Russische hackers hebben data van de NSA gestolen

Russische hackers hebben volgens de Wall Street Journal in 2015 een berg softwareprogramma's van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gestolen waarmee de NSA kon inbreken in buitenlandse computersystemen. Ook zouden ze informatie hebben buitgemaakt over hoe de VS zich tegen cyberaanvallen proberen te beschermen. Het zou om een van ergste lekken van de afgelopen jaren gaan.

Beeld anp

De hackers zouden die informatie te pakken hebben gekregen nadat een medewerker van de NSA die gevoelige programma's op zijn eigen computer had gezet. Volgens de krant hebben de hackers mogelijk toegang gekregen tot die informatie via de antivirus-software die de NSA-medewerker thuis gebruikte. Die was afkomstig van het Russische bedrijf Kaspersky Lab.

Het bedrijf had de laatste tijd in de Verenigde Staten al last van geruchten dat de Russische inlichtingendiensten toegang hebben tot de antivirus-software. Onlangs verbood het ministerie van Binnenlandse Veiligheid Amerikaanse overheidsinstanties Kaspersky te gebruiken als bescherming tegen computervirussen. Tot voor kort mocht het door allerlei instanties worden gebruikt, inclusief de Amerikaanse strijdkrachten, het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

'Nieuwe samenzweringstheorie'

Jevgeni Kaspersky, de oprichter en baas van het bedrijf, deed het bericht af als een 'nieuwe samenzweringstheorie', gebaseerd op anonieme bronnen. Het bedrijf zei geen enkele informatie te hebben gekregen die het verhaal ondersteunt. 'Daarom moeten we concluderen dat dit weer een voorbeeld van valse beschuldigingen is'.

Met 400 miljoen gebruikers in de hele wereld is Kaspersky een van de populairste antivirusprogramma's. Het bedrijf heeft steeds ontkend dat het met de Russische geheime diensten samenwerkt om andere landen te bespioneren. Wel werkt het mee aan onderzoeken van de Russische justitie naar criminele activiteiten of terroristische organisaties.

Vorige maand zei Jevgeni Kaspersky bereid te zijn naar de VS te komen voor een hoorzitting in het Amerikaanse Congres over de betrouwbaarheid van zijn software. Ook heeft hij aangeboden de Amerikanen de broncode van zijn software te geven, zodat ze kunnen controleren of er met de software is geknoeid.

Het Democratische Congreslid Jeanne Shahee zei dat het jongste incident als een waarschuwing zou moeten dienen voor de overheid en het publiek voor 'het ernstige gevaar dat het gebruik van Kaspersky-software vormt'. Zij riep de regering-Trump op alle informatie die zij heeft over het Russische bedrijf publiek te maken.

De Russische regering klaagt dat het om een campagne van Kaspersky's concurrenten gaat om het Russische bedrijf van de Amerikaanse markt te verdrijven. Maar het Kremlin heeft zelf ook boter op het hoofd. De achterdocht die in de VS heerst tegen Kaspersky wordt ook gevoed door de pogingen van Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar te beïnvloeden door het hacken van de computersystemen van de Democratische partij.

Het is niet duidelijk of de computerinbraak waarover de Wall Street Journal berichtte, samenhangt met een andere pijnlijke gebeurtenis voor de NSA. Dit voorjaar zette een hackersgroep, ShadowBrokers, een reeks hulpmiddelen voor het hacken van computersystemen op het internet. Ook die waren gestolen van de NSA.

Als de Russen inderdaad de hand hebben weten te leggen op software die de NSA gebruikt om in te breken in de computersystemen van andere landen, maakt dat het voor de Russische inlichtingendiensten makkelijker hun eigen systemen af te schermen. Voor de VS is ook gevaarlijk dat het dan moeilijker wordt om de herkomst van cyberaanvallen te traceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden