Wageningen ontwikkelt watermaker zonder onderhoud

Waterbedrijf Vitens en Hogeschool van Hall Larenstein hebben in opdracht van een hulporganisatie een kleine, mobiele waterzuiveraar voor de Derde Wereld ontwikkeld die zonder chemicaliën werkt....

Van onze verslaggever en David Davidson

In het apparaat zorgt een duurzaam keramisch membraan voor de zuivering. Een paneel met zonnecellen levert de elektriciteit.

De ‘mobile watermaker’, volgens de ontwikkelaars uniek in zijn soort, is daardoor zelfvoorzienend. Ontwerper Leo Groendijk van de hogeschoo, onderdele van de universiteit van Wageningen: ‘Dit is een groot voordeel als het systeem wordt gebruikt in onherbergzaam terrein, waar het lastig is om wegwerpfilters en chemicaliën ter plekke te krijgen en waar soms geen elektriciteit is.’

Water wordt eerst gefilterd door het keramisch membraan dat virussen en bacteriën tegenhoudt. De membramen gaan zeker vijf jaar mee, veel langer dan kunststof membranen, is de schatting.

Na filtratie wordt het water gedesinfecteerd met hulp van zonne-energie: chloride dat in het meeste oppervlaktewater aanwezig is, wordt door elektrolyse omgezet in kleine hoeveelheden chloor dat resterende bacteriën doodt. Voordeel van deze methode is dat het chloor er voor zorgt dat zelfs als het water wordt opgevangen in bijvoorbeeld een vieze fles, het nog een tijdje drinkbaar blijft.

Gebruikers kunnen met een bijgeleverd staafje controleren of het water daadwerkelijk gezuiverd is: het slaat blauw uit als het water chloor bevat en dus is gedesinfecteerd. Onderhoud is volgens de makers nauwelijks nodig: vuil op het membraan wordt onder hoge druk weggespoten met een bijgeleverde fietspomp.

Prototypen zijn al in gebruik in de Dominicaanse Republiek en China en binnenkort ook in Kenia en Mozambique.

Het apparaat filtert zo'n zeshonderd liter per dag, maar volgens Groendijk kan dit worden uitgebreid. De installatie wordt dan wel groter en zwaarder, en daardoor minder mobiel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden