Wachtwoorden zijn zó 2016

Laptops, smartphones en apps ontgrendel je niet meer met wachtwoorden, maar met gezichtsherkenning - en straks je hartslag?

Beeld Hilde Harshagen

Welkom01, qwerty, 12345678. Elk jaar is het weer raak, als beveiligingsbedrijven hun rituele dansje doen rondom de lakse consument die nog altijd vertrouwt op wel erg voor de hand liggende wachtwoorden. Voor criminelen is het raden van zo'n simpel en kort wachtwoord een fluitje van een cent. Wat niet meehelpt: sites die allerlei rare eisen stellen. U kent het wel: er moet minimaal één hoofdletter in. Eén cijfer. Eén raar teken. En, o ja, ook nog één vreemde valuta.

Allemaal fout. Gewoon een wachtwoord met heel veel tekens dat alleen voor de rechtmatige eigenaar is te onthouden, is volgens experts al goed. Hoe langer hoe beter. De beginzin van een liedje bijvoorbeeld.

Nóg beter: een wachtwoordmanager gebruiken. In dat geval hoef je dit hele lange wachtwoord alleen voor die ene manager te gebruiken. De software doet de rest van het werk, op welk apparaat je ook zit.

Maar toch, het blijft gedoe. En het kan ook anders: het ontgrendelen van laptop of mobieltje gebeurt steeds vaker via gezichtsherkenning. Microsoft deed dat al langer en ook met Samsung-mobieltjes kan het al enige tijd. Die laatste met, aardig geformuleerd, wisselend succes. De mobieltjes van deze fabrikant bleken dit jaar namelijk redelijk eenvoudig te foppen. Een foto van de eigenaar voor het toestel houden? Prima: het toestel opent zich. Nee, dan had concurrent Apple het beter voor elkaar. De nieuwe iPhone X werd dit najaar met de nodige fanfare gepresenteerd in combinatie met FaceID: Apples gezichtsherkenningssoftware.

De belofte vanuit Cupertino: veel veiliger dan hun oude biometrische methode, de vingerafdruk. Slechts in 1 op 1 miljoen gevallen zou de iPhone zich onterecht openen. Je kunt daarna natuurlijk wachten op de eerste voorbeelden dat het misging. En die kwamen. Van een tweeling, van familieleden en daarna zelfs van een jongetje dat de telefoon van zijn moeder ontgrendelde door er naar te kijken. Dat zal dan net dat ene geval op de 1 miljoen zijn. Hoe dan ook is het beveiligen van bijvoorbeeld de ING-app met gezichtsherkenning veiliger dan via traditionele methoden.

Ondertussen wordt er alweer nagedacht over andere biometrische methodes dan gezicht-, vinger- of irisscan. Amerikaanse onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld dat gebruik maakt van de unieke hartslag -zowel in relaxte als actieve stand - van eigenaren van een mobieltje. Dit zou nog lastiger voor de gek zijn te houden, is de belofte.

Varkens waarin menselijke organen groeien, mensen die 'varkenssushi' geïmplanteerd krijgen: het gaat hard met de biomedische technieken.

Het afwisselen van echte en neppillen komt de genezing misschien ten goede.

De Gezondheidsraad kwam met een bemoedigend beweegadvies: we hoeven niet te sporten.

Een nieuwe stroom denkers verzet zich tegen de tirannie van het gelukkig-moeten-zijn. Die verhindert een gezonde omgang met het hele palet aan emoties. De kunst van het leven is soms een beetje ongelukkig durven zijn.

Een mooie huid komt niet uit een potje, sterker: die potjes kunnen schadelijk zijn.

Om medische klachten niet alleen te bestrijden maar ook iets te doen aan de oorzaken - roken, drinken, slecht eten- komen artsen vaker de spreekkamer uit.

Voet bij stuk houden helpt kennelijk toch om de muren van Big Pharma te slechten. Pillen hoeven niet absurd duur te zijn.

Door langer met patiënten te praten, blijkt een doorverwijzing of behandeling vaak niet nodig. Een goed gesprek helpt.

Het verschil tussen mens en dier is een hardnekkig misverstand, zegt de Duitse filosoof Richard David Precht, dus is het hoog tijd om anders met dieren om te gaan.

In volgebouwd Nederland zijn ook dit jaar weer veel archeologische vondsten gedaan. Oplevende economie en mediegenieke archeologen helpen.

Vrijwel alle pogingen dit jaar om te begrijpen wat donkere materie zou kunnen zijn, hebben niks opgeleverd. Het heelal wordt raadselachtiger.

Kunstmatige intelligentie maakt grote voortgang en kan steeds meer wat de mens kan, maar dat maakt machines nog niet tot een stalen variant van de mens.

Door de reuzensprongen die AI maakt is de mens er niet langer zeker dat hij het enige wezen met zelfbewustzijn blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden