Wachtkamer huisarts ligt écht vol saaie bladen

Tijdschriften in de wachtkamer van de dokter zijn écht oud en saai. Veel patiënten vermoedden dat al, maar Nieuw-Zeelandse artsen hebben dat nu voor het eerst wetenschappelijk vastgesteld. Uit hun onderzoek blijkt dat er een simpele verklaring is: patiënten pikken de recentste en sappigste tijdschriften mee

null Beeld anp
Beeld anp

Dat althans rapporteren de drie artsen, verbonden aan de Universiteit van Auckland, in de kersteditie van het statige artsenblad British Medical Journal. De medici besloten tot een experiment na aanhoudende klachten van hun patiënten over de wachtkamerlectuur, en legden drie grote stapels tijdschriften in de wachtkamer. Na een maand waren haast alle roddelbladen verdwenen en waren van de recente tijdschriften er twee keer zoveel weg als van de oude. De onderzoekers bleven zitten met een tafel vol oude edities van gedegen leesbladen als The Economist en National Geographic. 'In onze ervaring is dit een universeel verschijnsel', constateren de artsen in hun onderzoeksartikel.

Het vakblad BMJ besteedt in zijn kersteditie ieder jaar aandacht aan luchtigere medische studies die normaal gesproken buiten de boot vallen tussen de looiige vakartikelen over kanker, ebola of de sterfte op het kraambed. Zo stelt een Australisch team vast dat de term 'leunstoelsocialist' niet klopt: uit statistieken van ruim 29 duizend inwoners van de EU blijkt dat linkse kiezers gemiddeld één uur meer aan lichaamsbeweging doen dan mensen die op een politieke middenpartij stemmen.

Mannen zijn idioten

Opmerkelijk is ook een onderzoek dat met zoveel woorden vaststelt 'dat mannen idioten zijn'. Drie Britse traumatologen inventariseerden hoeveel mannen er omkomen door hun eigen stommiteit, een macabere sterftestatistiek die sinds jaar en dag wordt bijgehouden op de zwart-humoristische website Darwin Awards. Van de overledenen blijkt 88,7 procent man, aldus de Britten.

Ze noemen onder meer de terrorist die zijn eigen teruggestuurde bombrief openmaakte, de bouwvakker die een parkeergarage op zich kreeg nadat hij de onderste steunbalken weghaalde en de drie dronken Cambodjanen die probeerden hoe hard je op een landmijn kunt stampen voor hij ontploft. 'Het is raadselachtig dat mannen bereid zijn zulke onnodige risico's te nemen', schrijven de trauma-artsen, 'als overgangsritueel, op jacht naar mannelijk sociaal aanzien of in ruil voor een sterk verhaal.'

Een heel ander inzicht: uit onderzoeken komt naar voren dat in 62 tot 72 procent van de operatiekamers muziek wordt gedraaid. Het is doorgaans de hoofdchirurg die de muziekkeuze bepaalt, onthullen drie chirurgen van het Universiteitsziekenhuis van Wales in een kort overzichtsartikel. Populair op de playlists in de operatiekamer, ook te vinden bij BMJ: Stayin' Alive van de Bee Gees, Un-break My Heart van Toni Braxton en Wake Me Up Before You Go-Go van Wham.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden