ColumnJasper van Kuijk

Waarom zit de bediening van een inductiekookplaat vlak naast de hete pannen?

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: inductiekookplaat bedienen.

Ik stond enigszins sceptisch tegenover koken op inductie, maar ik doe het nu een half jaar en het valt me niet tegen. Het verwarmt snel en de glazen plaat is heel simpel schoon te maken.

Maar…

De bediening gaat met van die aanraaktoetsen die ingebouwd zitten in de plaat. En om te zorgen dat je niet per ongeluk een pit aanzet, zit er een veiligheidstoets op die je een tijdje ingedrukt moet houden. Hoelang precies weet ik nog steeds niet. Soms is het met twee seconden klaar, soms is er na dertig seconden nog niks gebeurd. Dan poets ik wat vet weg. Of probeer ik het met de zijkant van mijn vinger. Of druk ik even wat harder. Of juist zachter. En op een gegeven moment ga ik op mijn knieën, bid ik een inductieplaatgegroetje en dan floept er meestal wel iets aan.

Wat bij de bediening van onze kookplaat wél goed is, is hoe je de pitten instelt. Simpelweg door het gewenste niveau aan te tikken in een rijtje cijfers van nul tot negen. En soms nog een P, voor de purbo. Pardon, turbo. Of power. Toen ik met vrienden aan het koken was, vertelden ze hoe op hun kookplaat het instellen niet met cijfers, maar met minnetjes en plusjes gaat. Die keuze snap ik wel. Dat neemt minder ruimte in op de kookplaat, dus meer ruimte voor pitten en pannen. Én het zijn minder componenten, wat weer scheelt in de kosten.

Alleen gaat dat min-plus wel ten koste van het bedieningsgemak. Want om een pit op de hoogste stand te zetten moet je dus tien keer tikken. Erger wordt het als je snel een pit uit moet zetten, als bijvoorbeeld de pasta overkookt. Bij onze plaat toets je dan snel op het cijfer 0. Bij een gasfornuis draai je letterlijk in een handomdraai de pit uit. Maar bij zo’n plus-min bediening sta je dan dus als een razende op het minnetje te tippen met de overkokende pan vlak ernaast.

Aanraaktoetsen zijn er niet vanwege het gebruiksgemak, maar omdat dat makkelijk in te bouwen is in een glasplaat. Net zoals de draaiknoppen op het gasfornuis te maken hebben met het feit dat er gaskraantjes open of dicht moesten worden gedraaid.

Maar wat nou als je de bediening van een inductiekookplaat echt zou uitdenken vanuit het gebruik? Een van de ontwerpen die ik dan zou willen proberen is een inductiekookplaat met draaiknoppen op dezelfde plek als bij een gasfornuis: aan de voorzijde van het aanrecht. Dan heb je bovenop meer ruimte voor de pannen en alles blijft makkelijk schoon te maken, maar ook zitten de knoppen niet vlak naast kokendhete pannen en zijn ze makkelijker te bedienen. Nou inductiekookplaatfabrikanten, gas op die lolly! Of inductie dus eigenlijk.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden