Waarom Windows 10 beter moet worden dan zijn voorgangers

Wanneer precies is nog steeds onduidelijk, maar hij komt eraan: de nieuwe versie van Windows. Microsoft maakt de pc-gebruikers alvast warm.

Impressie van de HoloLens in bedrijf: via een 3D-bril zie je structuren in de omgeving. Beeld .
Impressie van de HoloLens in bedrijf: via een 3D-bril zie je structuren in de omgeving.Beeld .

Heeft u vorig jaar de film Her gezien? Waarin Joaquin Phoenix een sul speelt die in scheiding ligt en die verliefd wordt op zijn überbehulpzame computer? Een besturingssysteem uitgerust met de hese voice-over van Scarlett Johansson, die zichzelf Samantha noemt? Zoiets krijgt u aan het eind van het jaar ook, als u de nieuwste versie van Windows op uw computer installeert. Een persoonlijke assistent, die Cortana heet.

Klinkt die naam bekend? Dan heeft u vermoedelijk een Xbox-spelcomputer in huis en speelt u of uw bloedjes van kinderen daarop Halo. In deze sf-saga spelen we een supersoldaat die lijkt op die uit Paul Verhoevens Robocop (uit 1987). Hij raadpleegt geregeld een blauw stralend hologram van een schaars geklede, jonge vrouw. Deze Cortana stippelt ontsnappingsroutes uit, vangt boodschappen van de aarde op en bestookt onze held met allerlei spitsvondigheden, terwijl horden griezelige aliens hem op de huid zitten.

De Cortana op uw pc is anders; zij vertelt of u morgen een paraplu nodig hebt. Gaat dat levens redden? Nou, neuh. En Cortana verschijnt ook niet in beeld, als hologram of anderszins.Laat staan in een outfit waarbij je denkt: kom meid, trek eens wat warmers aan. Cortana gaat meer lijken op Her's Samantha dan op Halo's Cortana, liet Microsoft deze week zien tijdens een bijeenkomst in Redmond. Daar trok 's werelds grootste softwarebedrijf weer een klein stukje van de sluier weg die hangt om Windows 10, de komende versie van de motor van nog altijd 91 procent van onze computers.

Door Ann Arbor T-Shirt Company op de markt gebracht: T-shirts met het roemruchte `Blue Screen of Death', waarmee Windows-computers sinds jaar en dag plegen te crashen. Beeld Ann Arbor T-Shirt Company
Door Ann Arbor T-Shirt Company op de markt gebracht: T-shirts met het roemruchte `Blue Screen of Death', waarmee Windows-computers sinds jaar en dag plegen te crashen.Beeld Ann Arbor T-Shirt Company

Windows 8

Waarom 10, vraagt u? Je zou logischerwijs verwachten dat op Windows 8 Windows 9 volgt, maar Microsoft redeneert anders. We maken zo'n sprong, zegt het bedrijf, dat we computergebruikers dit jaar eigenlijk een stuk software leveren dat we ze anders pas in 2018 of 2020 zouden geven. Sinds Windows 1.0 uit 1985 is er elke drie tot vijf jaar een nieuwe versie uitgebracht, vandaar.

U heeft net Windows 8? Wat vliegt de tijd. Deze tiende versie (ja, het wordt nu ingewikkeld) voor consumenten-pc's stamt al weer van oktober 2013, de maand dat 12 Years A Slave uitkwam. Dat Microsoft zo snel al weer met een opvolger komt, zegt misschien iets over de populariteit van Windows 8.

Windows 8 was niet geliefd, omdat Microsoft het vertrouwde startmenu met koppelingen naar uw favoriete programma's, mappen en documenten bleek te hebben vervangen door een startwand met interactieve tegels. Dat bleek reuze goed te werken op een mobiele telefoon en op tablets, waar je vingers je muis en toetsenbord vervangen. Maar op een pc zonder aanraakgevoelig scherm was het alsof iemand je op een skihelling een duikbril gaf. Je komt wel beneden, maar vraag niet hoe. In ieder geval niet snel.

null Beeld Ann Arbor T-Shirt Company
Beeld Ann Arbor T-Shirt Company

Continuum

Of het startmenu terugkeert? Jawel. Die slimmeriken bij Microsoft hebben de tegelwand niet opgedoekt, maar laten versmelten met het startmenu van weleer. De gebruiker kan nu kiezen. Een kale, conventionele lijst met koppelingen of alleen de tegels of een combinatie daarvan. Zo klein of breed als je het maar wilt hebben, afhankelijk van het apparaat waarop je werkt. Bovendien biedt Windows 10 Continuum.

Wat dat is? Even weer een filmanalogie. Herinnert u zich Zelig nog? Dat was een meesterlijke film uit 1983 van Woody Allen (die toen nog meesterlijke films maakte) waarin hij van de lotgevallen verhaalt van een man die zich voortdurend aanpast aan de mensen die hem omringen, om maar aardig te worden gevonden.

Continuum maakt van Windows ook zo'n kameleon: hij past zijn uiterlijk en bediening aan jouw gedrag aan. Gebruik je een toetsenbord en een muis, dan zie je het vertrouwde bureaublad, uitklapmenu's en keuzevensters die we hebben leren liefhebben op Windows 1.0, 2.0, 3.0, 95, 98, ME, XP, Vista, 7 en 8. Zit je met je tengels aan het aanraakscherm, dan transformeert Windows in een volledig bevingerbaar besturingssysteem. Dat is vooral handig als je een hybride pc hebt, eentje die je als een laptop of als een tablet kunt bespelen (Microsofts eigen Surface bijvoorbeeld).

Spartan

Of u weer Internet Explorer krijgt? Deze webbrowser deed ons een beetje voelen als Bill Murray, in Groundhog Day (1993), die dezelfde dag keer op keer herbeleeft. Na twintig jaar trouwe dienst maakt deze webbrowser plek voor een nieuwe uitvoering. De oude Internet Explorer blijft bestaan voor toepassingen die niet met hun tijd meegaan, zoals Walter Matthau in Grumpy Old Men (uit 1993). Microsoft noemt de nieuweling Spartan. Nee, hij hakt niet zoals de Spartaanse koning Leonidas het veel grotere leger van de Perzen in de pan bij Thermopylae, zoals schitterend verteld in 300 (het cinematografische spektakel uit 2006).

Maar de browser belooft wel leniger en soepeler te worden dan Internet Explorer. Je kunt aantekeningen krabbelen op een browservenster en die over internet delen met anderen. Je kunt webpagina's in een leeslijst zetten en die later lezen, ook als je even geen toegang hebt tot internet. Je kunt pagina's ook ontdoen van alle toeters, bellen en banners, en terugbrengen tot iets wat aan boek met plaatjes doet denken. Zodat het rustiger leest.

Of dat nieuw is? Nee, dat kon ook al met een browser als Safari van Apple, of door software van anderen te installeren. Cortana is ook niet nieuw. Die persoonlijke assistent is sinds vorig jaar al te vinden op mobiele telefoons met Windows Phone. En natuurlijk hadden we Siri al, de pratende mobiele hulp in de mobiele telefoons die Apple in zijn iPhone stopte. Cortana en Siri zouden zussen van elkaar kunnen zijn. De grote vraag is of ze snel Nederlands zullen leren: Siri is sinds 2011 al op cursus, maar verstaat ons nog altijd niet.

null Beeld .
Beeld .
Screenshots van Windows 10 Beeld .
Screenshots van Windows 10Beeld .

HoloLens

HoloLens, zegt u? Dat was woensdag de kers op de taart. Microsoft toonde een bril van het formaat ski-vizier die 3D-objecten en beelden kan projecteren op muren, maar ook over structuren heen. Zo kon je tijdens de demonstratie zien hoe iemand door het landschap van het blokkenspel Minecraft liep, virtueel over stoelen, banken en de vloer gedrapeerd.

Het zag er indrukwekkend uit, maar je hebt er nog wel een bril bij nodig. In Star Wars (1977 - 2005) doen de Jedi-krijgers al aan holografisch videovergaderen, maar ze hoeven er niets voor op te zetten. In hun sterrenstelsel, hier heel ver vandaan, floepte iemand als Yoda als een lichtgevende projectie uit een zuiltje.

Wanneer de HoloLens rijp is voor de markt?

Dat kon Microsoft nog niet zeggen. Een verschijningsdatum voor Windows 10 hebben ze in hun Redmond ook nog niet geprikt. Binnenkort meer in dit theater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden