Week in wetenschap

Waarom u pas echt beschermd bent tegen corona als ze dat in Afrika ook zijn

Verpleegkundige prepareert een vaccinatiespuit in het Mbagathi ziekenhuis in Nairobi, Kenia. Beeld Getty Images
Verpleegkundige prepareert een vaccinatiespuit in het Mbagathi ziekenhuis in Nairobi, Kenia.Beeld Getty Images

Waar in Europa menigeen zich druk maakt of zijn of haar vaccinatie wel op tijd komt voor de zomervakantie, is dat een luxezorg die inwoners in veel andere delen van de wereld zich niet kunnen veroorloven. Rijke landen staan vooraan de rij bij de farmaceuten, burgers in armere landen komen er tot nu toe bekaaid vanaf. In Nederland, en de rest van de EU, heeft ongeveer 1 op de 4 inwoners inmiddels minstens één prik te pakken. Nigeria, met ruim 200 miljoen inwoners? 1 op de 160.

Wie kijkt naar de grafieken met coronadoden wereldwijd – alleen al de afgelopen vier weken zo’n 380 duizend – ziet direct dat de mensheid nog lang niet verlost is van dit virus. Waar rijke landen binnenkort zwemmen in de vaccins, zijn die voor inwoners van pak ’m beet Somalië nog ver buiten bereik.

De vaccinatiekloof is niet alleen oneerlijk, ze is bovendien riskant voor iedereen. In landen waar het virus hard rondgaat, zoals nu in India, is meer risico op mutaties. We kunnen in Nederland met z’n allen gaan duimen en bidden dat corona na de Britse, Zuid-Afrikaanse en Indiase variant z’n vervelendste gedaantewisselingen achter de rug heeft, maar het is verstandiger om het virus zo min mogelijk kans te geven een nieuw jasje aan te trekken dat de vaccins slechter herkennen.

Gelukkig zijn er initiatieven om de vaccins in armere en opkomende landen sneller beschikbaar te maken. Zo pleitten de VS woensdag voor het vrijgeven van de patenten op coronavaccins. Ook is er het internationale Covax-programma, in het kader waarvan farmaceut Moderna deze week een contract tekende om een half miljard vaccins te leveren aan landen met lage en middeninkomens. Zweden maakte bekend dat het 1 miljoen doses AstraZeneca doneert – iets wat vast meer rijke landen gaan doen zodra hun voorraden de vraag overstijgen.

Toch is er nog een flink gat in de begroting om de hele wereld snel van goede coronazorg te voorzien. Het gaat om miljarden, en dat klinkt al gauw ontmoedigend. Maar op een persconferentie deze week maakte Gordon Brown – ooit Brits premier, nu onder meer VN-gezant – er een behapbaar sommetje van. Als alle bewoners van de rijkste landen ter wereld wekelijks 25 cent betalen, stelde hij, dan is dat genoeg om het armste deel van de wereld toegang te geven tot cruciale coronazorg zoals testen, vaccins en medicijnen.

Het is te hopen dat de rijke landen hiervoor de portemonnee trekken. Want zelfs voor wie niet van liefdadigheid houdt, is dit een slimme investering. Handeldrijven en reizen in een coronavrije wereld is immers zoveel goedkoper en veiliger dan in een wereld waar continu covid-brandhaarden zijn en er elk moment een nare virusvariant kan ontstaan.

Fijn dat uw coronavaccinatie er binnenkort aankomt of u die zelfs al in de arm heeft, maar u bent pas echt beschermd als ze dat in Afrika ook zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden