Waarom Netflix, Hollywood en Hilversum bibberen voor Popcorn Time

In amper een jaar tijd is de online videodienst Popcorn Time razend populair geworden. Geen wonder, want het is een gratis variant op Netflix. Illegaal - zoals sommige Nederlandse gebruikers tot hun schade en schande ondervinden.

Een pagina in Popcorn Time voor de rampenfilm Into The Storm. Beeld Volkskrant
Een pagina in Popcorn Time voor de rampenfilm Into The Storm.Beeld Volkskrant

Het is nét Netflix, de Amerikaanse online videotheek waar je voor 7,99 euro per maand eindeloos films en series kunt bekijken. Als we Popcorn Time op onze pc starten krijgen we een bijna identiek scherm met rijen filmposters. Als we op een poster klikken krijgen we een korte beschrijving te zien. Nog een klik en de film begint te lopen, schermvullend.

Popcorn Time ís net Netflix. Met één groot verschil: bij Popcorn Time betaal je niks.

In een brief aan zijn aandeelhouders omschreef topman Reed Hastings van Netflix vorige week het illegale aanbod van films en tv-series op internet letterlijk als 'een van onze grote concurrenten'. Hastings verwees met name naar Popcorn Time, waarvan hij de relatieve groei ten opzichte van betaalde diensten als die van hem en van rivaal HBO 'ontnuchterend' noemde.

Het is niet moeilijk om in te zien waarom Hastings, Hollywood in zijn geheel maar ook Hilversum met lede ogen kijken naar Popcorn Time. Wat de dienst doet, is allesbehalve nieuw. Het biedt toegang tot het aanzienlijke arsenaal van films en tv-programma's die zonder toestemming van de makers op internet zijn gezet. Popcorn Time stelt evenwel de grootste digibeet in staat om een filmpje te downloaden en te bekijken.

Geen centraal depot

Popcorn Time is geen virtueel centraal depot. Dat zou de filmindustrie in een oogwenk kunnen laten sluiten. Popcorn Time is een interactieve catalogus van films die als torrents over het internet razen. Bij een torrent-netwerk download je niet één groot bestand, maar haal je tienduizenden partjes binnen, van alle computers die op dat moment naar diezelfde file hengelen. De software lijmt al die stukjes weer aaneen.

Torrent-software is doorgaans spartaans. Je moet op een tracker-website achterhalen of genoeg anderen hem ook downloaden (seeders), omdat je anders uren of dagen doet over binnenhalen. Als je de juiste versie te pakken hebt, moet je het gecomprimeerde bestand met het goede programma uitpakken en vaak ook nog converteren naar een bestandsformaat dat jouw pc of tablet kan verhapstukken. En dan maar afwachten of je geen virus naar binnen haalt.

Popcorn Time slecht al die hindernissen. 'We gebruiken alleen torrents van vertrouwde en waardevolle bronnen', zegt Robert 'Red' English, een programmeur die zich per e-mail opwerpt als woordvoerder van het team achter PopcornTime.io, de makers van de vaak gebruikte Popcorn-speler.

Popcorn Time heeft een vrijwel volledig Amerikaans aanbod van film en tv-series. Buitenlandse films, art house-films of klassiekers staan er nauwelijks op, maar het aanbod is recenter dan op Netflix, waar de films meestal een jaar oud zijn.

Tekst loopt verder onder foto

Iedere overeenkomst met Netflix is niet alleen in uw verbeelding. Grote verschil: Popcorn Time heeft een veel verser aanbod. Beeld Volkskrant
Iedere overeenkomst met Netflix is niet alleen in uw verbeelding. Grote verschil: Popcorn Time heeft een veel verser aanbod.Beeld Volkskrant

Anonieme programmeurs

Popcorn Time dook vorig jaar maart op. Het programma zou zijn gemaakt door een paar Argentijnen, die hun software weer van internet haalden toen de filmindustrie met rechtszaken dreigde.

Maar de blauwdrukken stonden nog online en daarmee maakten anderen weer nieuwe versies. Popcorn Time van popcorntime.io wordt daarvan als een van de beste en betrouwbaarste beschouwd. De software is er voor Windows 7 en 8, Mac, Linux en Android.

Volgens English zit achter Popcorntime.io een groep van circa twintig anonieme programmeurs van over de hele wereld, ook uit Nederland. De leden betalen voor Popcorn Time uit hun eigen zak. De dienst accepteert geen giften of advertenties.

Een andere versie van Popcorn Time biedt sinds eind december een betaalde dienst die gebruikers anoniem laat downloaden.

Want dat is achilleshiel van torrents: wie wat downloadt valt op te sporen aan de hand van het IP-nummer, waaraan individuele computers op internet zijn te herkennen. Tot hun schrik hebben tal van Duitse gebruikers de afgelopen maanden aanmaningen gekregen om 815 euro te betalen of zich voor de rechter te verantwoorden. In sommige landen is downloaden niet verboden, maar het uploaden wel. Wie een torrent downloadt, biedt die tegelijkertijd ook weer aan op het netwerk.

Op internetforums melden zich ook Nederlandse gebruikers die aanmaningen hebben ontvangen. Zij gebruikten Popcorn Time tijdens een bezoek aan Duitsland. 'Ik was op bezoek bij kennissen', meldt ene Doubleb op het Forum van de website FOK!. 'Nu hebben zij een boete gekregen voor het downloaden van een aflevering The Walking Dead. Wat raden jullie me aan te doen?'

English erkent dat Popcorn Time zich juridisch 'in een schemerzone bevindt.' Niet vanwege de software maar vanwege de herkomst van de films. Daarom blijven de meeste teamleden liever anoniem.'

Tekst loopt verder onder foto

Wachten op de dvd-box of tot een nieuwe serie wordt uitgezonden op tv? Dat hoeft niet met Popcorn Time. Beeld Volkskrant
Wachten op de dvd-box of tot een nieuwe serie wordt uitgezonden op tv? Dat hoeft niet met Popcorn Time.Beeld Volkskrant

Nederlanders kampioen downloaden? Nee, maar we doen ons best

De Nederlandse internetter is een fervent liefhebber van illegaal downloaden, hoewel er landen zijn waar de piraterij harder de spuigaten uitloopt zoals Rusland en China, en binnen Europa Spanje en Italië.

Dat Nederland massaal de illegale dienst Popcorn Time heeft omarmd maakte Netflix-chef Reed Hastings deze week louter op uit het aantal zoekopdrachten bij Google naar de term 'Popcorn Time'. Zoeken is nog niet gebruiken of installeren. En naar de term 'Netflix' wordt veel vaker gegoogeld.

Vorig jaar augustus onthulde de website Android Planet dat Popcorn Time op 1,3 miljoen Nederlandse computers stond geïnstalleerd en dat 100 duizend de applicatie dagelijks gebruikten. Als bron werd 'een ontwikkelaar' van Time4popcorn.eu, het team achter een andere variant (actief onder de huidige website popcorn-time.se) geciteerd.

In e-mails aan de Volkskrant meldt 'zegsman' Robert English van Popcorntime.io dat zijn team geen gegevens verzamelt over downloads en gebruik.

Anderen hebben vraagtekens gezet bij het hoge aantal Nederlandse gebruikers, omdat vrijwel hetzelfde cijfer (1,4 miljoen) wordt gerapporteerd voor de Verenigde Staten. Dat telt aanzienlijk meer inwoners met een internetverbinding.

Harde cijfers over film- en tv-piraterij zijn er amper. Nederland ontbreekt in recente top-10's van landen met de hoogste mate van filmpiraterij. In een vorig jaar verschenen onderzoek, betaald door de Nederlandse filmindustrie, staat Nederland wereldwijd op de 16de plaats. Maar er is gekeken naar maar twee kanalen van de tientallen die internetters tot hun beschikking staan. Het Nederlandse aandeel in illegale downloads beslaat 1,58 procent van het totaal wereldwijd.

Volgens de samenstellers van het rapport Omdat het gratis is ligt het aantal downloads relatief gezien hoog in Nederland vanwege het grote aanbod aan breedbandtoegang tot internet.

Verder stonden rechters downloaden jarenlang toe omdat de wet een kopie voor louter eigen gebruik toestand: in april vorig jaar maakte het Europese Hof daar een einde aan.

Na de uitspraak liet de particuliere opsporingsinstantie Brein weten geen klopjacht te beginnen op individuele downloaders. Het richt zijn pijlen op grote uploaders en op providers. Vorig jaar dwong Brein hosting-bedrijven de website van Popcorn Time te verwijderen. De dienst week daarop uit naar buitenlandse servers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden