Scheikundige Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) vertelt wat er aan de hand is met de chocolade in het puntje van een ijshoorntje.
Scheikundige Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) vertelt wat er aan de hand is met de chocolade in het puntje van een ijshoorntje. © Universiteit van Nederland

Waarom kun je het onderste puntje van een ijshoorntje beter niet opeten?

Universiteit van Nederland

Kijk jij ook altijd zo uit naar dat onderste chocoladepuntje van je ijscohoorntje? Wist je dat de chocolade die daarin zit, niet zo gezond is? Wat er aan de hand is met de chocolade in dat puntje, vertelt scheikundige Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) in dit college. En wat dat weer te maken heeft met katalysatoren, dan snap je na dit college ook. Kruip dus met of zonder ijsje op de bank en geniet van dit college!

Naar aanleiding van deze video heeft Unilever gereageerd, omdat het merk Cornetto door Weckhuysen wordt genoemd: 'De redenering van prof. dr. ir. Weckhuysen over transvetten klopt, maar het is niet van toepassing op de echte Cornetto van Ola. Bij de productie van Cornetto ontstaan geen transvetten. Consumenten kunnen dus lekker hun tanden in ons puntje zetten', aldus Freek Bracke van Unilever Benelux.

Wilt u een opname bijwonen van de Universiteit van Nederland? Als Volkskrant-lezer krijgt u 25 procent korting.