Waarom krijg je vlinders in je buik als je verliefd bent?

Het zijn wonderlijke huppeltjes in je buik, die nerveuze prikkels die ontstaan als je verliefd bent of een lastig examen moet doen. Blijkbaar kent ook je maag emoties maar hoe werkt dat precies? En wat voel je als die vlinders toeslaan?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

In het maag-darmkanaal zitten zo veel zenuwcellen dat het door neurobiologen weleens 'het tweede brein' wordt genoemd. Het brein in ons hoofd en het brein in onze buik communiceren uitbundig met elkaar via zenuwbanen en dat verklaart waarom emoties zo sterk verbonden zijn met de spijsvertering, zegt hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst (UMCG). Als het stormt in het hoofd, raakt de maag van slag. En andersom.

Ter Horst onderzoekt met behulp van MRI-scans wat er in de hersenen gebeurt bij verliefdheid en liefdesverdriet. Het is vooral de insula die dan actiever wordt, een gebied dat naast fysieke pijn ook hevige positieve en negatieve emoties verwerkt. Dat hersendeel regelt onder meer ook de smaak. Het vermoeden bestaat dat veranderingen in het maag-darmstelsel een signaal omhoog teweegbrengen, richting dat emotionele brein. En dat heftige emoties in het hoofd via het autonome zenuwstelsel een reactie veroorzaken in de maag.

Chemische fabriek aan hormonen
Van dat tweerichtingsverkeer is sprake bij verliefdheid. Er komt dan vanuit de hersenen een complete chemische fabriek aan hormonen in de bloedbaan en een daarvan, adrenaline, heeft invloed op de maag. Adrenaline maakt ons klaar voor snelle actie, vechten of vluchten, en daarvoor moeten razendsnel keuzes in het lichaam worden gemaakt. Bij stress hebben we de buik even niet zo hard nodig maar andere lichaamsdelen des te meer: het hart gaat sneller kloppen, de pupillen worden wijder zich en de skeletspieren staan op scherp.

'Normaal gesproken stroomt er zeer veel bloed naar de buik', verduidelijkt Ernst Kuipers, hoogleraar maag-, darm- en leverziekten aan het Erasmus MC. 'Maar gevaar of hevige emoties zetten in het lichaam een veiligheidsmechanisme in gang waarbij tijdelijk aan de knoppen wordt gedraaid. De buikactiviteit komt dan voor even op een laag pitje te staan. De drie slagaderen naar de buikorganen worden dichtgeknepen en bloed wordt ergens anders heen geleid, vooral naar de spieren.'

Bibberige sensatie
Die veranderingen in de maag worden in de hersenen onmiddellijk waargenomen, zegt neurobioloog Ter Horst. Opeens stokt de bloedtoevoer en verzwakken de maagspieren. 'En dan raakt het brein in verwarring. Er gebeurt daar beneden iets wat niet klopt.' Het zenuwstelsel stuurt een signaal omhoog en daar wordt het vertaald, als een soort bibberige sensatie.

Die sprongetjes in je maag zijn, kortom, het gevolg van een U-bocht: de hersenen geven een merkwaardige invulling aan de energietoevoer die daar beneden stokt, terwijl ze dat zelf hebben veroorzaakt. Denk niet dat die sprongetjes echt in je maag zitten, zegt Ter Horst: 'Gevoel zit in je brein.'

Vlinders voel je dus helemaal niet in je buik. Die vliegen in je hoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden