VRAAG VAN DE DAGSymptomen coronavirus

Waarom is het verlies van reukzin soms het eerste symptoom van covid-19?

Een patiënt die verder gezond is, maar niets meer ruikt: het is een van de eerste symptomen van het nieuwe coronavirus. Hoe kan dit?

Hoogleraar inwendige geneeskunde Joost Wiersinga.Beeld UvA

Een van de symptomen van het coronavirus is het verlies van reuk- of smaakvermogen, ook wel bekend als anosmie (volledig verlies) of hyposmie (gedeeltelijk verlies). Veel patiënten hebben hier last van: in een brede Europese studie waarbij naar 417 patiënten met milde klachten is gekeken, verdeeld over 12 ziekenhuizen, bleek 85,6 procent last te hebben van verminderde reukzin.

Het verlies van reuk en smaak is geen onbekend verschijnsel bij ziektes die gepaard gaan met hoestbuien en een snotneus: een bord kippensoep dat nergens meer naar smaakt bij de normale griep bijvoorbeeld. 

Maar wat opvalt bij het coronavirus is dat het verlies van reukzin soms optreedt voordat er andere symptomen worden waargenomen – in de eerdergenoemde studie bij 11,8 procent van de patiënten – en soms zelfs als enige symptoom. Een patiënt is dan verder gezond, maar ruikt niets meer. Hoe kan dit?

Hoogleraar inwendige geneeskunde Joost Wiersinga ziet het ook bij zijn patiënten in het Amsterdam UMC. ‘We vragen er nu ook naar op de Eerste Hulp. En het komt voor dat mensen dit als enige klacht hebben.’ 

Vermoedelijk heeft het te maken met de zenuwen. ‘Reuk en smaak neem je waar via zenuwen van de hersenen die in de neus, mond en keelholte zitten. Nu weten we van dit nieuwe coronavirus dat het zich juist op deze plekken nestelt. Er is een kans dat het deze hersenzenuwen aantast, waarna er een verlies van de reukzin optreedt.’ 

Het goede nieuws: dit is over het algemeen tijdelijk. Want hoewel aantasting van de zenuwen ernstig klinkt, is de kans op herstel groot. Wiersinga: ‘De prognose is heel gunstig’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden