Beter/Leven

Waarom is eten uit de magnetron minder smakelijk?

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: waarom is opgewarmd eten uit de magnetron minder lekker?

Foto Daantje Bons

Al dat huishoudelijke gedoe ook altijd, wat een energie gaat daarin zitten. Daarom is het maar goed dat wetenschappers  soms per ongeluk – allerlei uitvindingen doen om ons leven eenvoudiger te maken. Zoals de magnetron. Even een maaltijd in het apparaat schuiven, tijd en wattage instellen en PING! Klaar is het eten.

Een magnetrondiner is desondanks niet bij iedereen populair. ‘Morsdood’, zo omschreef de hoogbejaarde ‘alternatieve’ oud-huisarts Hans Moolenburgh voedsel uit de magnetron eens. ‘Viezer’, oordeelde een Volkskrant-lezer onlangs nét een tikje milder. Hoe dan ook: eten uit de magnetron smaakt anders dan een gerecht dat ouderwets in een pannetje is bereid. Hoe kan dat?

We vragen het dé magnetronexpert van Nederland: onderzoeker en levensmiddelentechnoloog Erik Esveld van de Wageningen Universiteit. Van één ding wil hij direct af zijn: ‘Warmte is warmte. Het maakt niet of de warmte door warmtegeleiding van buitenaf wordt overgebracht, dus via een pannetje, of door microgolven.’ Die microgolven gaan letterlijk als een golf door het eten. De watermoleculen in het eten gaan trillen en zo wordt de maaltijd warm. 

Esveld: ‘Sommige mensen denken dat de watermoleculen door de golven van samenstelling veranderen. Natuurkundig klopt dat niet. Het is meer zo dat je, als het ware, een bak zand opwarmt door ’m te schudden. Met zand werkt dat niet zo goed, maar met microgolven wel. Het is dus niet zo dat je watermoleculen in het eten keihard laat ronddraaien of dat ze kapotgaan. Er gaat niets kapot en alle voedingsstoffen blijven intact.’

De manier waarop de thuiskok de warmte toevoegt aan het eten heeft wél invloed op de smaak, zegt Esveld. Daar moet je een beetje handig in worden. Denk aan een bakje eten van de Chinees dat over is, zegt hij: ‘Als je de foe yong hai niet hebt opgegeten, is de magnetron uitermate geschikt om het kliekje op te warmen. Het smaakt dan eigenlijk net zoals de dag ervoor. Doe je die foe yong hai in een pannetje, dan krijg je aangebakken tomatensaus. Kan best lekker zijn, maar het is toch anders.’ Koken met de magnetron kan dus ook voordelen hebben, wil Esveld maar zeggen.

Het gerecht bepaalt welke manier van opwarmen het beste werkt. De structuur van het eten en het mondgevoel zijn belangrijk. Denk aan groenten: het maakt nogal uit of je die kookt, grilt, of wokt. Broccoli (kort) stomen in de magnetron is minstens zo lekker – en omdat je het kookvocht met belangrijke voedingsstoffen niet weggooit ook nog eens gezonder dan koken op het vuur, zegt Esveld. Een pizza opwarmen gaat prima in de oven – of met de ovenfunctie van de magnetron – maar die warm je niet op met microgolven, dan krijg je slappe hap.

Kortom: ‘Microgolven an sich doen niets met de smaak, ze maken het voedsel alleen warm.’ De beleving bij magnetronkoken is wel anders, denkt Esveld. ‘Het is een wat afstandelijk apparaat dat een eentonig bromgeluid maakt. Als je je eten in de magnetron zet, ben je aan de goden overgeleverd, zo voelt het.’ Nee, dan die grote, roestvrijstalen barbecues van tegenwoordig, mijmert de magnetrondeskundige. Die roepen tenminste nog een gevoel van controle, trots en kracht op, de overwinning van de mens op het vuur: niet te vergelijken met zo’n steriel ogend apparaat waarin nog een sneu plasje melk ligt van gisteren. Volgens Esveld is het daarom de hoogste tijd dat er een hipsterachtige, stoere magnetron op de markt komt. Een gat in de markt? Wie weet.

Rosanne Hertzberger is groot fan van e-nummers en magnetronmaaltijden. We gingen met haar mee naar de supermarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.