Waarom de meeste stofzuigers vanaf morgen niet meer mogen

Stofzuigers moeten vanaf morgen veel zuiniger omgaan met energie. De meeste nu verkochte apparaten verbruiken flink meer dan de nieuwe Europese norm. Dat komt doordat de fabrikant weet dat u denkt: meer watt is beter zuigen.

De rode loper wordt gestofzuigd op het Binnenhof in Den Haag op Prinsjesdag 2008. Beeld anp

'Werkelijk? Dat wist ik niet.' De woordvoerster van een van de grootste elektronicaketens van Nederland hoorde er begin deze week voor het eerst van: vanaf 1 september mogen stofzuigers niet meer dan 1.600 watt verbruiken. Een maatregel van Brussel om energie te besparen. Vanaf 2017 moet het maximale vermogen zelfs tot 900 watt zijn gedaald.

Ook een woordvoerster van een grote stofzuigerfabrikant blijkt niet volledig op de hoogte van de veranderingen. Ze weet wat er maandag verandert, maar niet wat er over drie jaar op stapel staat.

Als fabrikanten en verkopers de nieuwe normen al niet kennen, hoe zit het dan met de consument? Die weet ook van niks. De meeste winkelketens zeggen er in elk geval geen vragen over te krijgen van klanten. Dan Engeland. Daar is zo ongeveer de revolutie uitgebroken over 'de zoveelste bizarre maatregel uit Brussel'. That Sucks!, vatte The Mirror het sentiment deze week samen. De Engelsen zijn verontwaardigd, omdat stofzuigers met minder vermogen hun werk vast veel minder goed doen.

Veel vermogen
Consumenten - ook in Nederland - kopen graag stofzuigers met veel vermogen. Ongeveer driekwart van de nieuwe apparaten verbruikt meer dan 1.600 watt, vanuit de gedachte dat méér beter is. Net zoals de consument meer megapixels wil in zijn fotocamera en meer pk's in zijn auto. 'Dat stofzuigers met meer vermogen beter zuigen, is een mythe', zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. Fabrikanten spelen volgens haar in op dit sentiment. 'Het is voor hen waarschijnlijk goedkoper het wattage te verhogen, dan te investeren in efficiënte stofzuigers.'

Terwijl stofzuigers prima toe kunnen met een lager vermogen, blijkt uit een test die de Consumentenbond afgelopen juli hield. De beste gebruikt slechts 1.200 watt. Aan de andere kant: slechts vier van de twaalf als goed geteste modellen voldeden aan de nieuwe Europese norm.

De meeste goed werkende stofzuigers die nu in de winkels liggen, vreten dus veel meer stroom dan straks is toegestaan. Merken verkopers iets van een run op krachtige modellen? Nee, zegt Ruth Leijting van de Media-Saturn Group, dat onder meer de winkels van Media Markt en Saturn in Nederland runt. Ook Jeroen Blank van elektronicaketen BCC zegt geen aanwijzingen te hebben dat klanten zijn gaan hamsteren. 'Ik denk dat de meesten niet eens op de hoogte zijn, we merken het in elk geval niet.' Winkelketen CoolBlue zag in augustus een toename in de verkoop van zuinige modellen, al is ook daar het merendeel van de verkochte stofzuigers uit de categorie 2.000 watt of meer.

Het is niet zo dat vanaf maandag geen onzuinige stofzuigers meer verkrijgbaar zijn. Winkeliers mogen bestaande voorraden uitverkopen, zegt Nicole Bockstaller van de Europese Commissie. Dat betekent dat ze mogelijk extra hebben ingekocht om langere tijd aan de vraag naar zware stofzuigers te kunnen voldoen. BCC noch Media-Saturn zeggen extra te hebben ingeslagen. 'Wij juichen het energielabel toe. Het is belangrijk dat de consument weet wat het verbruik is', aldus marketingmanager Blank van BCC. Vanaf 1 september zal ongeveer de helft van de stofzuigers in de winkels van BCC voldoen aan de nieuwe norm, schat hij. 'Dat aandeel zal na twee maanden veel groter zijn.'

Ook CoolBlue heeft niet extra ingeslagen, aldus woordvoerder Jos Govaart. 'We hebben alleen de hardlopers wat ruimer op voorraad gelegd.' Volgens hem is het niet waarschijnlijk dat klanten nog even snel een krachtiger stofzuiger zullen kopen. 'Omdat het wattage niets zegt over de zuigkracht hopen we dat de klant snel gaat kijken naar de veel relevantere reinigingsprestaties.' Met het nieuwe label kan de consument stofzuigers straks veel beter vergelijken, stelt Govaart.

Philips, de een na grootste stofzuigerverkoper in Nederland, zegt klaar te zijn voor de nieuwe regels. Het concern had afgelopen week zes zuigers in het aanbod die 750 watt verbruiken. Deze voldoen daarmee al aan de strenge norm uit 2017. Tot afgelopen donderdag had Philips echter nog vijftien modellen in zijn webshop met een vermogen van 2.000 watt of meer. Volgende week hebben alle apparaten van het merk een energielabel A of B, belooft woordvoerster Saskia Maas. Dat betekent dat ze maximaal 650 tot 750 watt verbruiken. De nieuwste apparaten nemen zelfs meer stof op dan hun oude energie-onzuinige voorgangers, stelt Maas, doordat Philips heeft geïnvesteerd in energiezuiniger motoren en betere zuigmonden.

Zuinige zuigers
De beste zuinige stofzuigers die nu op de markt zijn, volgens de Consumentenbond:

Bosch BGL35MOV20
Beste koop en beste uit de test.

Cijfer: 7,8
Vermogen: 1.200 watt
Prijs: 124 euro.

Ook goed getest:

Bosch BGS 41267 Runn'n
Cijfer: 7,6
Vermogen: 1.200 watt
Prijs: 198 euro

Bosch BGS 51230

Cijfer: 7,6
Vermogen: 1.200 watt
Prijs: 200 euro

Miele S8 Ecoline

Cijfer: 7,5
Vermogen: 1200 watt
Prijs: 239 euro

Label
Om te voorkomen dat consumenten de indruk krijgen dat stofzuigers na 1 september minder goed werken, moeten fabrikanten op het label ook aangeven hoe hun apparaat presteert. Probleem is dat fabrikanten zelf de tests mogen uitvoeren. 'Daarvoor hebben ze flink gelobbyd', zegt Donat van de Consumentenbond, die liever onafhankelijke tests had gezien. 'Op dat gebied hebben ze dus gewonnen.'

De bond vreest dat fabrikanten ruimte zullen creëren om zichzelf zo gunstig mogelijk uit de tests te laten komen, zoals ook gebeurt bij brandstofverbruik van auto's, waar de praktijk altijd flink afwijkt van het geadverteerde verbruik. 'We zullen dit goed in de gaten houden.'

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden