Waar zitten de hipsters? Interactieve buurtkaart geeft uitsluitsel

Stadsgidsen genoeg, zowel op papier als online. Maar een kaart waar je in één oogopslag kunt zien waar de toeristen uithangen, waar de mannen in pakken zijn, de rijken en de hipsters? Die was er nog niet. Tot een Nederlandse ondernemer de voorpagina van Reddit haalde.

Pieter Levels is een jonge internetondernemer die het ene na het andere plan bedenkt én lanceert. Zijn laatste initiatief is Hoodmaps. Dit zijn kaarten van grote steden waarop iedereen met kleurtjes kan aangeven door wie een gebied wordt bevolkt: Universiteit, Hipsters, Toeristen, Rijken, Pakken en Normalen. En dat volgens het principe: de meeste stemmen gelden. Het resultaat is een kleurige kaart van een stad waarbij in één oogopslag is te zien wat het primaire karakter van een wijk is.

En dat is precies de bedoeling, vertelt de 31-jarige Levels. 'Het idee is ontstaan omdat ik zelf veel reis. Ik mis altijd de informatie hoe steden precies per buurt zijn opgedeeld. Reisgidsen zijn per definitie verouderd. Dat zie je in Amsterdam ook; toeristen houden zich echt niet meer aan het Leidseplein en trekken ook richting west en oost.' Sites als WikiTravel zijn een stuk actueler, maar clusteren alle persoonlijke informatie niet op één kaart. Op dit moment zijn er kleurige kaarten van zo'n zevenhonderd steden, zegt Levels, die de site in vier dagen bouwde.

In eerste instantie heeft Levels Hoodmaps 'voor de fun' gemaakt, en voor zichzelf als hij weer eens op reis is, wat veel het geval is: Levels blijft nooit ergens lang hangen. Momenteel woont hij in Los Angeles. Hoodmaps sluit aan bij een ander project van Levels: Nomad List. Dit is een verzameling van de duizend grootste steden ter wereld die worden gerangschikt per onderwerp. Bezoekers kunnen zo kijken welke steden het best scoren op het gebied van bijvoorbeeld internetsnelheid, veiligheid, weer, woonlasten, schone lucht of bruisend nachtleven. Boedapest heeft hierbij de hoogste algemene nomad-score, terwijl Groningen de beste scorende Nederlandse stad is.

'Lost tourists on mushrooms'

'Dat is heel erg waardevol, maar dit is allemaal op stadsniveau. Het zegt niets over de afzonderlijke buurten. Vandaar dat ik op het idee van Hoodmaps kwam', aldus Levels. Met Nomad List, dat in 2014 het licht zag, verdient hij inmiddels ruim boven de 20 duizend euro per maand met advertenties, sponsordeals en bijdragen van leden. Net als Hoodmaps nu, begon Nomads een paar jaar terug ook zonder commercieel idee. 'Het is altijd onzeker in het begin. Je moet gewoon beginnen.'

Nomad List was destijds een van de ideeën die ontstond uit Levels adhd-achtige project 'Twaalf startups in twaalf maanden', waarmee Levels internationale aandacht kreeg.

Hoodmaps heeft, ondanks wat kinderziektes, inmiddels een vliegende start gemaakt. De site prijkte eerder deze maand op de voorpagina van het populaire Reddit. Die plek leverde een gigantische piek in het verkeer op. Die bezoekers zijn niet alleen leuk voor de statistieken, ze zijn essentieel voor de werking van de site. Hoe meer mensen bijdragen met hun virtuele viltstift, hoe gedetailleerder de kaarten worden.

Nu is bijvoorbeeld Amsterdam nog behoorlijk grofmazig. De teksten die bezoekers op specifieke plekken kunnen plakken zijn ondertussen zeer vermakelijk. 'Lost tourists tripping on mushrooms' in het centrum van Amsterdam bijvoorbeeld, 'Hipsters buying houses from arbeiders' in Noord en 'Babyboomers watching films' bij het Filmmuseum.

Beeld de Volkskrant

Zo verandert de hoofdstad

Dure huizen, rijke mensen, koffie en veel yoga
Nog even en er wonen meer mensen in Amsterdam dan ooit. En dat niet alleen: de stad ondergaat ook een gedaanteverwisseling. Gezinnen uit de rijkere middenklasse, expats en toeristen veroveren steeds meer wijken in de stad. Bekijk hier onze interactieve special (uit 2015, maar nog steeds heel relevant) over hoe de hoofdstad aan het veranderen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden