Waar waren de Nederlandse start-ups op de CES?

De CES in Las Vegas is de grootste handelsbeurs voor consumententechnologie ter wereld. Nederlandse start-ups waren daar te mager vertegenwoordigd. 'Volgend jaar een uitgebreide delegatie graag', zegt Neelie Kroes.

Peter van Ammelrooy
Neelie Kroes was als ambassadeur van StartupDelta aanwezig op de grote CES-beurs in Las Vegas. Beeld ANP
Neelie Kroes was als ambassadeur van StartupDelta aanwezig op de grote CES-beurs in Las Vegas.Beeld ANP

In de strijd om internationale aandacht voor technologische innovatie heeft Frankrijk Nederland deze week met ruime cijfers verslagen. Vertegenwoordigers van 120 Franse start-ups vlogen deze week onder aanvoering van de Franse minister voor Economische Zaken naar de VS om zich te presenteren op de CES, 's wereld grootste handelsbeurs voor consumententechnologie. Nederland kon daar in Las Vegas twee starters tegenover zetten en Neelie Kroes (74), sinds een jaar start-upambassadeur voor Nederland.

Kroes vindt het jammer dat Nederland het Franse voorbeeld niet heeft gevolgd. Zo'n missie kan volgens haar zeker effect sorteren. 'We zouden eigenlijk volgend jaar ook zo'n delegatie moeten organiseren en dat had eigenlijk al dit jaar moeten gebeuren.' Ze zal er bij minister Henk Kamp, die haar benoemde, op aandringen in het voetspoor van zijn ambtgenoot Emmanuel Macron te treden.

CES-blog

Deze week wordt 's werelds grootste beurs voor consumentenelectronica gehouden in Las Vegas. Van auto's en laptops tot virtual-realitybrillen, vanalles komt voorbij op de Consumer Electronics Show. Lees hier het liveblog.

StartupDelta

De voormalig Europese commissaris en oud-minister Kroes is de ambassadeur van StartupDelta, een initiatief van Economische Zaken om buitenlandse investeerders, ondernemers en talent in de digitale sector naar Nederland te lokken. Dat is 'Europa's grootste ecosysteem voor start-ups', zo heet het op de website, maar Kroes zegt dat Nederland op Europese ranglijsten voor beginnende technologische bedrijven pas op positie 3 of 4 prijkt, afhankelijk van naar wat voor soort bedrijven wordt gekeken. 'Hiervóór kwamen we in de rankings helemaal niet voor.' Streven is een positie bij de eerste drie.

Kroes heeft nog een klein half jaar om aan de weg te timmeren. Daarna wordt StartupDelta opgeheven. Vorig jaar klonk kritiek op de beperkte duur en het beperkte budget van het initiatief. Kroes wuift die weg: meer tijd was niet nodig geweest en heeft ze ook niet gevraagd. 'Als je geen tijdslimiet stelt, worden er een hoop dingen eerst in de voorwas gezet.' Wat er aan initiatieven niet afkomt, wil Kroes overdragen aan organisaties die de plannen alsnog kunnen uitvoeren.

Volgens Kroes heeft StartupDelta al enkele zaken bereikt. 'De herkenbaarheid van het start-upgebeuren staat absoluut op de agenda.' Tot vorig jaar was er nauwelijks samenwerking tussen de verschillende regio's waar technologische innovatie is geconcentreerd. Dat is volgens Kroes nu verbeterd. Voor ondernemers van buiten Europa die hier aan de slag willen, is er een startupvisum gekomen. Daarmee kunnen zij een jaar in Nederland verblijven om een bedrijf te beginnen, in plaats van maximaal drie maanden.

Duikbril die onderdompelt

2016 wordt het jaar dat virtual reality definitief doorbreekt, na decennia vol valse starts. VR beleef je door een soort dichte duikbril op te zetten die je helemaal onderdompelt in een film of een game - 360 graden rondom, boven en beneden. De pionier van deze generatie, Oculus, maakte tijdens de CES de prijs bekend van zijn Rift-vizier. 599 dollar in plaats van de 350 die topman Palmer Luckey eerder als ruwe schatting had genoemd. Hoon was zijn deel.

null Beeld Oculus
Beeld Oculus

Broedplaatsen

De Fransen hebben de zaken nog voortvarender aangepakt. Niet alleen krijgen buitenlanders die een techbedrijfje willen opzetten een werkvisum, maar ook tussen de 12.500 en 25.000 euro premie en hetzelfde bedrag voor iedere medewerker, kantoorruimte bij 'broedplaatsen' in Parijs, hulp bij het papierwerk, goedkope vliegtickets en ruimte bij Air France om reclame te maken. Deze maand gaan vijftig ondernemers in Parijs onder de vlag van French Tech Ticket aan de slag.

Een lichtpuntje voor Kroes: er werden vorig jaar 150 investeringen gedaan in Nederlandse start-ups, twee keer zoveel als in 2014. Toen werd er 500 miljoen euro opgehaald, vorig jaar 430 miljoen. Dat is 70 miljoen minder, maar in 2014 maakte betaaldienst Adyen een klapper van 200 miljoen.

Koelkast met camera’s

Alles raakt in 2016 verknoopt met internet, rechtstreeks, draadloos of via de smartphone. Samsung toonde een koelkast met camera’s ingebouwd. Consumenten kunnen zo tijdens het shoppen met hun mobieltje zien of de melk op is. Een babysokje met wifi-verbinding laat moeders zien of het hartje van hun kind goed klopt. Deursleutels? Zó 2015. Deuren maak je open met je smartphone. Geen nood als de stroom uitvalt: de smartlock is van batterijen voorzien.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden