VWA start onderzoek naar Nederlandse taugé

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) start vandaag nog met een onderzoek naar taugé in Nederland. Eerder vandaag zei de VWA nog dat er geen apart onderzoek zou komen naar in Nederland geteelde taugé, maar er is nu alsnog besloten een onderzoek uit te voeren, als maatregel om de ontstane zorgen weg te nemen. Dit meldt een woordvoerder vandaag.

Taugé Beeld
Taugé

Gisteren werd een bedrijf in Duitsland gesloten omdat taugé de mogelijke bron van de EHEC-uitbraak is. De woordvoerder van de VWA stelt echter dat dit bedrijf alleen in Duitsland heeft geleverd en dat er geen enkele reden tot zorgen is dat de EHEC-bacterie ook op Nederlandse taugé voorkomt.

Diskrediet
De afgelopen week zijn er al heel wat mogelijke oorzaken genoemd die steeds een andere sector in diskrediet brachten. Zo stortte de verkoop van komkommers in toen die als mogelijke bron werden genoemd. Hierdoor kwamen Nederlandse komkommertelers in de problemen. Na onderzoek bleek er niets met de komkommers aan de hand te zijn.

De kritiek op Duitsland wordt steeds heviger omdat ze te snel zouden wijzen naar steeds andere besmettingsbronnen. Onder andere staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker maakte zich erg kwaad om de voorbarige conclusies van Duitse onderzoekers. Taugékwekerij Dekker uit Noord-Scharwoude is niet boos: 'Als er doden bij vallen, kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Dat is verschrikkelijk en het is heel belangrijk dat te voorkomen.'

Annuleringen
Taugéproducent Evers in Oosterhout heeft de eerste annuleringen van bestellingen uit Duitsland al binnen. Dekker merkt nog geen directe reactie van de klanten. 'Het is nooit goed voor de zaken. Als het vanmiddag blijkt dat het inderdaad de taugé is, zullen we daar zeker gevolgen van ondervinden.' De eigenaar van het bedrijf heeft vertrouwen in een positief resultaat van de onderzoeken bij zijn bedrijf. 'Ik proef de taugé iedere dag rauw, en ik heb nergens last van.' Dekker hoopt dat Nederlanders nuchterder zijn dan de Duitsers. 'Het is heel makkelijk om onszelf tegen de EHEC-bacterie te wapenen. Als de taugé 60 seconden in heet water wordt geblancheerd, is er niets aan de hand.'

De productie van kiemgroente zoals taugé gaat gepaard met grotere risico's op besmetting met bacteriën dan die van andere groente en wordt daarom sterk gecontroleerd. Van kiemgroente is bekend dat er microbiologische risico's bestaan. Bij de kweek worden daarom zeer veel hygiënemaatregelen genomen. Dit is volgens Dekker ook nodig, omdat taugé heel beperkt houdbaar is. 'Door niet hygiënisch te werken, is er een grote kans op het mislukken van kweken.'

De kans dat de eventuele besmetting bij de Duitse kwekerij door slechte hygiëne kwam, is aanwezig. Maar volgens Dekker kan de bacterie ook met de zaden zijn meegekomen, afkomstig van vele kleine boerderijtjes uit China of Birma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden