VVD wil onderzoek euthanasiewet na zaak Heringa

De VVD wil dat het kabinet onderzoek gaat doen naar de grenzen van de mogelijkheden binnen de euthanasiewet. Volgens Kamerlid Ockje Tellegen is er onduidelijkheid voor mensen die vinden dat hun leven voltooid is, maar die wel op een waardige manier willen sterven.

Albert Heringa na de rechtszaak over de zelfdoding van zijn moeder. Hij hielp zijn 99-jaar oude moeder met een einde maken aan haar leven. De rechter bevond hem vandaag schuldig, maar legde geen straf op. Beeld anp

Tellegen reageert hiermee op de rechtszaak tegen Albert Heringa, die zijn 99-jarige schoonmoeder hielp bij zelfdoding omdat zij haar leven voltooid vond. De rechter oordeelde dat Heringa een strafbaar feit had gepleegd, omdat zijn schoonmoeder niet uitzichtloos en ondraaglijk leed, maar legde de 71-jarige man geen straf op.

Deze uitspraak brengt een belangrijk maatschappelijk vraagstuk naar voren, volgens Tellegen. Sommige mensen lijden door te leven, denkt het Kamerlid. 'De VVD wil dat het kabinet gaat onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor mensen met een stervenswens, die nu niet onder de euthanasiewet vallen.' De grenzen van de huidige wet zijn nog niet bereikt, meent Tellegen. Het kabinet moet onderzoeken wat voor deze mensen de mogelijkheden zijn, waar de grenzen van bijvoorbeeld het begrip 'ondraaglijk lijden' liggen.

Coalitiepartner PvdA staat niet te springen voor het onderzoek. De euthanasiewetgeving is recentelijk geëvalueerd en werkt goed, zegt PvdA-Kamerlid Khadija Arib. 'We hebben in ieder geval geen behoefte aan nieuwe wet- en regelgeving.' Ze is wel voor een evaluatie van de zaak-Heringa, maar niet een nieuw omvangrijk debat over ruimere mogelijkheden binnen de bestaande wet. 'De wet is helder over wat er wel en niet mag.'

Euthanasiedebat blijft Kamer verdelen
Het vraagstuk van zelfdoding, ook wanneer er geen sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden, staat al langer op de politieke agenda. In maart vorig jaar debatteerde de Tweede Kamer al over dit onderwerp nadat 117 duizend mensen het burgerinitiatief 'Uit Vrije Wil' ondertekende, Het initiatief pleitte voor de mogelijkheid op een vrijwillig, waardig levenseinde.

D66 en GroenLinks steunden het voorstel. De PvdA was positief, maar steunde niet omdat het voorstel 'te kort door de bocht' zou zijn. De overige partijen waren tegen: de VVD twijfelde of je de overheid wel kon vragen om het vrijwillige levenseinde te faciliteren. Voor de PVV en de SP was dit sowieso geen optie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden