VS zoekt met helikopter konijnenkeutels

De VS pakt de schoonmaak van het ‘atoomreservaat’ Hanford grondig aan. Met helikopters zijn radioactieve konijnenkeutels opgespoord.

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Dat gebeurde vanuit een helikopter, uitgerust met sensoren, die op een hoogte van circa dertig meter vloog. Met behulp van het gps (satellietnavigatie) is in een computer vastgelegd waar de radioactieve keutels liggen, zodat ze kunnen worden opgeruimd.

In Hanford (Washington) werd meer dan zestig jaar geleden de eerste uraniumopwerkingsfabriek van de Verenigde Staten gebouwd die plutonium produceerde voor eerste Amerikaanse atoombom in 1943.

Op het terrein staan de restanten van negen kerncentrales en vijf verrijkingsfabrieken. De laatste werd pas in begin deze eeuw definitief gesloten. Er ligt ook een grote hoeveelheid radioactief opgeslagen, dat lekt naar het grondwater en terechtkomt in rivieren.

De helikopterjacht op radioactieve konijnenkeutels trok eerst de aandacht van een lokale krant. Deze week schreef The New York Times er over. Het haalde een woordvoerder aan van het bedrijf die de vluchten uitvoerde. Volgens hem kostte deze methode 300 duizend dollar, 700 duizend minder dan een inspectie vanaf de grond. Die zou ook meer tijd hebben gevergd.

Niet alleen wordt er jacht gemaakt op konijnen. Ook muizen en dassen zijn gevangengenomen, evenals wolven die radioactief besmet raken omdat ze kleinere dieren als prooi opjagen.

Hanford is niet de enige nucleaire installatie in de VS waar de dieren een bron van zorg vormen. Bij de kerncentrale Savannah River in South Carolina zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat zeldzame en bedreigde dieren het besmette gebied betreden.

De bouw van opslagtanks voor vloeibaar radioactief afval in Hanford. De foto is ongedateerd. (Foto Hanford.gov) Beeld
De bouw van opslagtanks voor vloeibaar radioactief afval in Hanford. De foto is ongedateerd. (Foto Hanford.gov)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden