VS: zika-virus 'veel enger' dan waar rekening mee was gehouden

De verspreiding van het zika-virus en de consequenties van infectie met het virus zijn veel 'enger' dan waar Amerikaanse functionarissen eerder rekening mee hadden gehouden. Dat zei dokter Anne Schuchat van het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC, te vergelijken met het Nederlandse RIVM, maandag in Washington.

Redactie en Reuters
Muggen van de soort Aedes aegypti, die verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van dengue en het zika-virus. Beeld ap
Muggen van de soort Aedes aegypti, die verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van dengue en het zika-virus.Beeld ap

Volgens Schuchat is het soort mug dat zika kan overdragen, op meer plekken in de VS aanwezig dan men aanvankelijk dacht. Er zou een medicijn beschikbaar moeten zijn voor tests in september.

Zika wordt via muggen verspreid, maar de Amerikaanse gezondheidsdienst waarschuwt ook voor onbeschermde seks. In de VS zijn al een aantal gevallen geregistreerd waarbij het virus op deze manier is overgedragen. Mannen die zijn gediagnosticeerd met het zika-virus, werden eind vorige maand al geadviseerd tenminste zes maanden niemand te bevruchten. Vrouwen met het virus moeten acht weken wachten met zwanger worden.

De gezondheidsdienst adviseert zwangere vrouwen condooms te gebruiken of af te zien van seksueel contact. Ook raadt de CDC mensen af om naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro af te reizen, aankomende september. Atleten die weten dat ze zwanger zijn, kunnen de Olympische Spelen in Rio deze zomer beter mijden, zei Schuchat.

In aanloop naar de Olympische Spelen haalt Brazilië alles uit de kast om het zika-virus te bestrijden.

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) wil helpen door een machine naar het land te verschepen die mannetjesmuggen door middel van straling steriliseert. Die onvruchtbare zwerm moet vervolgens in zika-gebied voorkomen dat vrouwelijke muggen zich voortplanten.

Geboorteafwijkingen

Er is tot nu alleen nog bewijs dat mannen vrouwen kunnen besmetten. Andersom is het nog niet voorgekomen.

Er is nog niet veel bekend over zika, maar het virus wordt in verband gebracht met duizenden geboorteafwijkingen in Brazilië. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodsituatie uitgeroepen vanwege het virus, dat vooral opduikt in Latijns-Amerika en de Cariben. De WHO schat dat zo'n vier miljoen mensen in de regio slachtoffer kunnen worden van Zika.

Anthony Fauci (links) van het National Institute for Allergy and Infectious Disease, en Anne Schuchat van het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC, vandaag tijdens een persconferentie. Beeld reuters
Anthony Fauci (links) van het National Institute for Allergy and Infectious Disease, en Anne Schuchat van het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC, vandaag tijdens een persconferentie.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden