VS zet uitzonderlijk middel in tegen zika: negatief reisadvies voor Miami

Angst voor het zika-virus heeft in de Verenigde Staten geleid tot een uitzonderlijke maatregel: een binnenlands negatief reisadvies. Zwangere vrouwen wordt aangeraden een deel van de stad Miami in Florida te mijden. Daar is een aantal mensen geïnfecteerd met het virus dat de foetus van zwangere vrouwen kan aantasten.

Op straat in Miami wordt er flink met gif gespoten tegen muggen. Beeld afp
Op straat in Miami wordt er flink met gif gespoten tegen muggen.Beeld afp

Er zijn in de VS al meer dan 1600 zika-gevallen bekend, maar tot nu toe ging het om besmettingen die zijn opgelopen buiten de eigen landsgrenzen, vooral in Zuid- en Midden-Amerika. In Miami blijkt nu dat veertien personen het virus hebben opgelopen door de beten van muggen die in die stad zelf rondvliegen. Twee vrouwen en twaalf mannen raakten besmet.

Dit was voor de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC aanleiding zwangere vrouwen het advies te geven niet naar de wijk Wynwood in Miami te gaan. Vrouwen die onlangs in deze buurt zijn geweest wordt aangeraden de komende maanden zwangerschap te voorkomen. Mochten ze al zwanger zijn, dan krijgen ze het advies zich op zika te laten testen.

Kwestie van tijd

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de CDC dat deze dienst het publiek adviseert een plek in eigen land te mijden. Zwangere vrouwen en mannen die in het aangewezen gebied wonen of werken moeten ervoor zorgen dat ze geen muggenbeten oplopen.

Een team van experts is naar Florida gestuurd om verspreiding van het zika-virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat het virus zich verder zal verspreiden in de warmere, zuidelijke staten en langs de oostkust van de VS, zegt de Nederlandse muggenexpert Bart Knols van het Wageningse bedrijf In2Care. 'Dit is bijzonder lastig tegen te houden. De Amerikanen moeten er rekening mee houden dat ze er een nieuwe exotische ziekte bij hebben.'

Lees ook

De Aziatische tijgermug - die mogelijk het zika-virus kan overbrengen - duikt ook af en toe op in Nederland. Hoe is dat te voorkomen en hoe groot is het risico dat de mug hier ziektes verspreidt? (+)

Een ongediertebestrijder in Miami verdelgt muggen. Beeld ap
Een ongediertebestrijder in Miami verdelgt muggen.Beeld ap

Afwijkingen baby

Zika is een tropische ziekte die meestal tot milde klachten leidt. Slechts een op de vijf geïnfecteerde personen heeft daadwerkelijk last van symptomen als koorts, huiduitslag en gewrichtspijn. Dat maakt het tegengaan van verspreiding moeilijk. 'Als je niet weet dat je het onder de leden hebt, weet je ook niet dat je bijdraagt aan de transmissie van het virus. Als je het virus hebt en je wordt geprikt door een mug dan doe je mee met het overdragen van de ziekte.'

Het zika-virus mag voor de meeste mensen onschuldig zijn, voor zwangere vrouwen kan het een risico zijn. Infectie kan leiden tot neurologische afwijkingen aan de ongeboren vrucht. Baby's kunnen met te kleine schedels en verstandelijke beperkingen ter wereld komen. Wereldwijd worden 1800 gevallen van zogeheten microcefalie toegeschreven aan de huidige zika-uitbraak.

President Obama laat zich voortdurend op de hoogte stellen van de situatie in Florida. Wetenschappers vinden dat de regering meer geld moet uittrekken voor de bestrijding van het zika-virus. Obama vroeg het Congres dit voorjaar 1.9 miljard dollar beschikbaar te stellen voor het tegengaan van zika, maar dat bedrag is niet op tafel gekomen. Het Congres is met zomerreces gegaan zonder het gevraagde geld vrij te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden