Biljana Plavsic (L), in de jaren '90 Bosnisch-Servische president en verantwoordelijk voor etnische zuiveringen tijdens de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië.
Biljana Plavsic (L), in de jaren '90 Bosnisch-Servische president en verantwoordelijk voor etnische zuiveringen tijdens de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. © ANP

Vrouwen zijn net zo wreed als mannen tijdens oorlog

Vrouwen begaan dezelfde gruweldaden

Vrouwen zijn geen haar beter dan mannen. In gewelddadige conflicten zoals in Irak, Syrië, Soedan en Sierra Leone begaan ze dezelfde gruweldaden als mannen: moorden, martelen, verkrachten en zelfmoordaanslagen.

Dat concludeert criminologe Alette Smeulers uit onderzoeken naar daders en slachtoffers in uiteenlopende gewelddadige conflicten wereldwijd sinds de Tweede Wereldoorlog. Ten onrechte blijft de rol van vrouwen onderbelicht en worden zij, als ze al in de belangstelling staan wegens oorlogsmisdaden,  neergezet als geestelijke gestoord of monsterlijke sadist. 'Het zijn in meerderheid gewone vrouwen, die net zoals gewone mannen in een oorlogssituatie in staat blijken wreedheden te begaan,' zegt de hoogleraar internationale criminologie aan de Universiteit van Tilburg.