Vrouwen ouder, maar niet gezonder

Vrouwen worden gemiddeld 4,4 jaar ouder dan mannen, maar het aantal jaren dat beide seksen in goede gezondheid doorbrengen is nagenoeg gelijk....

Van onze verslaggever Voornaam Achternaam

De levensverwachting zonder chronische ziekten loopt wel sterk uiteen. Voor mannen is die 47,3 jaar, tegen 41,1 jaar voor vrouwen. Dit komt mogelijk doordat sommige aandoeningen bij vrouwen vaker voorkomen.

In 2005 was de levensverwachting voor 65-jarige mannen 15,9 jaar en voor vrouwen 19,6 jaar. Gemiddeld leven 65-plussers tien jaar zonder lichamelijke beperkingen en nog vier jaar zonder chronische aandoeningen.

Op 65-jarige leeftijd geldt dus hetzelfde als bij de geboorte: Vrouwen hebben een hogere levensverwachting, maar er is bijna geen verschil in het aantal gezonde jaren. De jaren die vrouwen langer leven dan mannen zijn dus vaak ongezonde.

Regionale verschillen in Nederland zijn er nauwelijks. Wel is de levensverwachting in goed ervaren gezondheid in het zuiden met gemiddeld 60,5 jaar anderhalf jaar lager dan in de andere landsdelen. Uit ander onderzoek is gebleken dat bewoners van de zuidelijke provincies minder gezond zijn. Dat zou samenhangen met eet- en drinkgewoonten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden