Vrouwelijke hoogleraren verdienen per maand 800 euro minder

Vrouwelijke professoren verdienen per maand bruto 800 euro minder dan vergelijkbare mannelijke hoogleraren, doordat ze lager worden ingeschaald vanwege hun leeftijd en niveau. Door de achterstelling lopen vrouwen in de wetenschap in Nederland samen miljoenen aan salaris mis, concludeert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in zijn jaarlijkse rapportage. Voor ongeveer 50 euro salarisverschil is zelfs geen enkele arbeidsrechtelijke verklaring te vinden. Door de achterstelling lopen vrouwen in de wetenschap in Nederland miljoenen mis, concludeert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in zijn jaarlijkse rapportage.

Door de achterstelling lopen vrouwen in de wetenschap in Nederland miljoenen mis, concludeert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in zijn jaarlijkse rapportage. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Door de achterstelling lopen vrouwen in de wetenschap in Nederland miljoenen mis, concludeert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in zijn jaarlijkse rapportage.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Volgens het maandag gepresenteerde rapport was in 2015 zo'n 18 procent van de hoogleraarsposten in Nederland door een vrouw bezet. Dat is een klein procent meer dan het jaar ervoor. Ook elders aan de universiteiten zijn wetenschappers steeds vaker vrouw. Het aantal vrouwelijke universitair docenten steeg met 1,6 procent. Reden voor optimisme is dat niet, aldus het LNVH, dat berekent dat in het huidige tempo pas na 2050 seksegelijkheid in de wetenschap zal zijn bereikt. Nederland bungelt al decennia internationaal onderaan met het aandeel vrouwen in de wetenschap.

Aan universiteiten is tegenwoordig 55 procent van de afstudeerders vrouw, maar onder promovendi is dat nog maar 43 procent, onder docenten 39 procent en hoofddocenten 26 procent.

De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke hoogleraren ontstaat volgens Utrechtse onderzoek in opdracht van het vrouwennetwerk doordat vrouwen binnen een functie stelselmatig op een lager niveau worden ingeschaald. Tegelijk blijkt ook dat juist een hogere inschaling moeizaam verloopt. 'Daar is het glazen plafond het dikst', aldus het LNVH.

Volgens het vrouwennetwerk gaan zes van de veertien Nederlandse universiteiten de streefcijfers voor meer vrouwelijke hoogleraren in het jaar 2020 halen: Leiden, Utrecht, Maastricht, UvA Amsterdam, Nijmegen en Delft. Vooral de universiteit van Wageningen en Rotterdam halen hun doel bij lange na niet. Aan alle universiteiten samen is ongeveer krap een kwart van de academische managers een vrouw. Dat geldt ook voor organisaties als NWO en de Akademie van Wetenschappen. De KNAW heeft een vrouwelijke president en vrouwelijke directeur en kondigde onlangs aan zestien extra vrouwelijke leden te gaan kiezen. Het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen werkt volgens bronnen in Den Haag aan een subsidieregeling die volgend jaar moet leiden tot honderd extra vrouwelijke hoogleraren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden