Vroeggeborenen weerstaan eczeem

Baby's die veel te vroeg worden geboren, zijn vaak uiterst kwetsbaar. In de intensive care-couveuses, maar ook nog daarna, zijn ze vaak ziek....

De gedachte was dan ook dat deze kinderen een verhoogd risico hadden op astma en eczeem. Dat lijkt mee te vallen. Uit Duits onderzoek (The Lancet 15 mei) onder ruim driehonderd te vroeg geboren baby's - met een gemiddeld geboortegewicht van drie pond - en ruim vierhonderd kinderen die op de uitgerekende datum werden geboren, komen de prematuren er juist sterker uit.

Rond de eerste verjaardag - voor de te vroeg geborenen was de leeftijd gecorrigeerd - werd bij 1,5 procent van de te vroeg geborenen aanleg voor eczeem geconstateerd tegen 4 procent bij de kinderen die op tijd waren geboren. Een verklaring voor het minder voorkomen van eczeem bij de te vroeg geborenen is er niet, schrijven Christoph Bührer en collega's van het Charité-Virchow ziekenhuis in Berlijn. Ze vermoeden dat hun aanvankelijke kwetsbaarheid leidt tot selectie van de relatief sterke vroeggeborenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden