Vroeger heelal, mindful vergeten en pikorde van parkieten

Dit is het wetenschapsnieuws van deze week.

Door onze wetenschapsredactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vroeg heelal gespot

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel: talloze verre, zwakke sterrenstelsels aan de rand van het waarneembare heelal. De Hubble Space Telescope keek terug tot slechts 500 miljoen jaar na de oerknal, en ontdekte dat er in dat verre verleden tien keer zo veel kleine stelseltjes waren dan eerder was gevonden - de bouwstenen van grotere stelsels zoals onze eigen Melkweg. Dat blijkt uit statistisch onderzoek aan de beeldruis op infraroodfoto's: die vertoont net wat meer structuur dan verwacht. Door elke pixel en elk opgevangen foton te analyseren, hebben Amerikaanse astronomen echt alles uit Hubble gehaald wat erin zit.

Parkiet peilt plek in pikorde

Monniksparkieten houden als ware strategen bij wie hun naaste belagers zijn. Ze bekijken gevechten tussen andere parkieten en houden een mentale pikorde bij, waarop ze hun volgende aanval baseren. Parkieten die veel sterker of zwakker zijn negeren ze, terwijl vogels op hetzelfde niveau vaak worden uitgedaagd voor een duel. De klassementsleiders winnen uiteindelijk de beste foerageerplekken en hebben de hoogste voortplantingskans. Amerikaanse onderzoekers schrijven in PLOS Computational Biologyhoe ze de uitslagen noteerden van meer dan tweeduizend parkietduels, waarbij de winnaar de verliezer bijvoorbeeld van het stokje tikte. Uit de gegevens blijkt dat de parkieten vooral duels aangaan met gelijkwaardige tegenstanders. De resultaten geven inzicht in de cognitieve vaardigheden die vogels gebruiken voor hun strategische groepsgedrag, aldus de onderzoekers.

Mindful vergeten

Mindfulness heeft volgens Amerikaanse onderzoekers een keerzijde: je geheugen wordt er slechter van. De onderzoekers beschrijven in Psychological Science drie experimenten waarin proefpersonen een lijst woorden moesten onthouden. Het bleek dat proefpersonen die een kwartier mindfulness-meditatie ondergingen, vervolgens vaker woorden opnoemden die niet in de lijst voorkwamen dan proefpersonen die geen mindfulness deden. Mindfulness-proefpersonen zouden hun ingebeelde herinneringen uit de meditatiesessie mogelijk verwarren met echte herinneringen en daardoor de mist in gaan bij de geheugentest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden