Vroege geboorte bevordert anorexia

Vroeggeboorte zou de ontwikkeling van de eetstoornis anorexia nervosa op latere leeftijd in de hand kunnen werken. Dat opperen Zweedse epidemiologen van het Karolinska Instituut in Stockholm in het julinummer van het Amerikaanse tijdschrift Archives of General Psychiatry....

De Zweedse onderzoekers volgden een groep van 781 vrouwen die tussen 1973 en 1984 ter wereld kwamen en daarbij ten minste acht weken te vroeg waren geboren. Tussen de jaren 1987 en 1994 bleek uit deze groep 1,8 procent onder behandeling te zijn voor anorexia, driemaal zoveel als in een controlegroep van vrouwen die na een voldragen zwangerschap waren geboren.

Onderzoeksleider prof. Sven Cnattingius oppert in een commentaar dat het verband zou kunnen berusten op kleine afwijkingen in de hersenen die later van invloed zijn op de eetlust of de visuele waarneming - jonge vrouwen met anorexia vinden zichzelf vaak te dik. Brits onderzoek uit 1997 steunt deze verklaring.

Maar het kan ook heel goed zijn dat het vaker voorkomen van anorexia bij te vroeg geboren meisjes van psychologische aard is. Cnattingius noemt in dat verband de ervaring van de scheiding van de moeder meteen na de geboorte en de noodzaak van kunstmatige voeding via slangetjes.

Wat er ook van zij, vroeggeboorte is niet de enige factor. Anorexia komt immers ook voor bij vrouwen die op tijd geboren zijn, aldus Cnattingius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden