Vraag van de dagVoedsel en het coronavirus

Vraag van de dag: voedsel en het coronavirus

Beeld Joris van Gennip

Kun je het coronavirus ook krijgen van voedsel?

Het RIVM stelt van niet. ‘Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om ‘in leven te blijven’ en te groeien. Dat kan niet in voedsel’, schrijven zij op hun website. De uitbraak van het virus wordt herleid naar een dierenmarkt in de Chinese miljoenenstad Wuhan, waar het virus waarschijnlijk van dier op mens is overgesprongen. Maar het RIVM acht het onwaarschijnlijk dat dit in Nederland gebeurt. ‘Ook niet via het voedsel dat hier gegeten wordt.’

Hoe zit het als het virus zich niet in, maar op voedsel bevindt? ‘Je kunt niet geïnfecteerd worden door alleen het aanraken van een oppervlak of van eten waar mogelijk coronavirusdeeltjes op zitten’, laat Wieke van der Vossen per mail weten. Zij is expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum en schrijft dat er alleen kans op infectie is als je vervolgens je ogen, neus of mond aanraakt en op deze manier de virusdeeltjes in je lichaam kunnen komen.

Enige voorzichtigheid is dus geboden, vooral na het aanraken van dingen buiten de deur. Dit kan een winkelkarretje zijn, maar ook voedsel in de supermarkt. Van der Vossen: ‘Was na het aanraken van rauwe groente en fruit altijd je handen. En raak zo min mogelijk je gezicht aan.’

In de keuken kun je hier ook extra op letten. Nies of hoest niet boven het eten en was altijd je handen voor het koken, adviseert het Voedingscentrum op zijn website. ‘Ook verhitten is belangrijk, want virussen zijn gevoelig voor hitte en gaan dood als je voedsel goed verhit.’ 

Benjamin Chapman, professor aan de North Carolina State University en gespecialiseerd in voedselveiligheid, vindt het eveneens onwaarschijnlijk dat het virus zich via voedsel verspreidt. ‘In de wetenschap gaan we niet graag uit van absolute waarheden, maar ik schat de kans zeer, maar dan ook zeer klein in. We hebben tot nu toe geen data die bevestigt dat voedsel een bron van overdracht vormt. Het grootste risico vormt contact met mensen die het virus hebben’, schrijft hij in een e-mail.

Er zijn veel dingen die we (nog) niet weten over het coronavirus, stelt Chapman. ‘Voedsel is nog niet aangemerkt als risicofactor, we hebben weinig data over het virus.’ Hij haalt een artikel uit 2013 aan waarin wordt onderzocht hoe lang SARS, ook een coronavirus, op sla en fruit overleeft. Dit kan variëren, maar de overlevingskans is erg klein, vooral na het wassen met water.

‘Het wassen met water van fruit en groente zou het kleine risico dat ik eerder noemde verder kunnen verkleinen.’ Er is in elk geval geen enkele reden om fruit met zeep te wassen. ‘Zeep is voor handen.’

De citaten van Benjamin Chapman zijn een aanvulling op de ‘Vraag van de dag’ die donderdag 26 maart in de papieren Volkskrant verscheen.

In dit dossier leest u de laatste ontwikkelingen en alles wat u verder moet weten over het coronavirus.

De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus op een rij.

De tips om je te behoeden voor corona buitelen over elkaar. Er zit veel (soms gevaarlijke) onzin tussen. Van een warm bad tot vitamine C-infuus: dit zijn de waarheden en de onwaarheden over corona-wondermiddelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden