Voortplanting oester bedreigd door minuscule stukjes plastic

Plastic is slecht voor de oester. Microscopisch kleine plasticdeeltjes hebben een nadelige invloed op de voortplanting van het schelpdier, blijkt uit onderzoek.

Een Japanse oester.Beeld Jelger Herder

Elk jaar komen miljoenen tonnen plastic in zeeën en oceanen terecht. Een deel daarvan valt uiteen in minuscule stukjes van slechts enkele millimeters of nog kleiner, zogenoemde microplastics. Ze komen ook in zee doordat ze worden gebruikt in onder meer cosmetische producten. Wetenschappers schatten dat in oceanen 250 duizend ton microplastic ronddrijft.

Plankton

Franse en Belgische wetenschappers onderzochten de invloed van plasticdeeltjes op de Japanse oester, een schelpdier dat in grote delen van de wereld voorkomt, ook in Nederlandse wateren. Net als andere schelpdieren voeden oesters zich door plankton uit het zeewater te filteren. Zo kunnen ze ook microplastics binnen krijgen.

De onderzoekers, die publiceerden in het vakblad PNAS, zetten oesters in watertanks op een dieet van micro-algen en microplastics. Na twee maanden bleken deze oesters minder en kleinere eicellen en minder beweeglijk sperma te produceren dan soortgenoten die geen plastic te eten kregen. De oesters die microplastics hadden binnengekregen produceerden 40 procent minder larven, die bovendien langzamer groeiden dan oesters zonder plastic.

Evenwichtig

Bart Koelmans, hoogleraar water- en sedimentkwaliteit aan de Wageningen Universiteit en instituut Imares, spreekt van een evenwichtige studie. Hij wijst er wel op dat de onderzoekers uiterst kleine plasticdeeltjes hebben gebruikt (2 tot 6 micrometer; 1 micrometer is een duizendste millimeter), waarvan niet bekend is in welke hoeveelheden ze voorkomen in zee.

'Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre de effecten die zijn geconstateerd in het laboratorium zich voordoen in de natuur', aldus Koelmans. Bovendien is in het lab gewerkt met schoon water, terwijl een oester in zee ook tal van andere schadelijke stoffen kan binnenkrijgen.

Gezien de geringe hoeveelheden plastic deeltjes waarom het gaat, lijkt er geen risico voor de oesterliefhebber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden