Voorlopig groeit bij Twitter alleen het aantal tekens

Twitteraars kunnen straks iets meer tekst kwijt in hun tweets dan 140 tekens. Of dat gebruikers en investeerders kan plezieren staat te bezien. Heeft het bedrijf nog troeven achter de hand?

Het blijft dus bij 140 tekens, alleen blijft er meer ruimte voor tekst doordat sommige zaken als namen van andere twitteraars aan het begin van een reply niet meer meetellen. Beeld Reuters

Er ging niet bepaald een zucht van verlichting over Twitter bij het nieuws dat gebruikers eindelijk meer tekens in hun berichten mogen persen. De dienst die bijdragen altijd tot 140 tekens beperkte heeft deze grens nu losgelaten. En tegelijk ook weer niet. Nog altijd is 140 het maximum, maar een aantal zaken telt niet langer mee, waardoor gebruikers in de praktijk meer communicatieruimte krijgen.

'Een schitterende beperking', noemt medeoprichter en huidige bestuursvoorzitter Jack Dorsey de digitale dwangbuis waarin Twitter zijn gebruikers al sinds 2006 vastsnoert. De afgedwongen beknoptheid noopt tot creativiteit, puntig formuleren en houdt de communicatiestroom overzichtelijk.

Maar Twitter kampt al anderhalf jaar met nulgroei. Er komen sinds het eerste kwartaal van 2015 niet méér gebruikers bij dan er vertrekken, en in een wereld die gewend is aan exponentiële groei is stagnatie een soort verdoving. De dalende koersgrafieken tonen dat investeerders het niet meer zien zitten.

Jack Dorsey, de multibaas die het moet bewijzen

Hij lijkt wel wat op wijlen Appletopman Steve Jobs, met zijn twee topbanen. Kan Dorsey ook wat Jobs kon, een concern van de ondergang redden? Lees hier het profiel van Jack Dorsey.

Om het tij te keren kondigde Twitter eerst aan dat de limiet zou worden opgerekt tot tienduizend tekens, ongeveer twee keer de lengte van dit artikel. Dat veroorzaakte een storm van protest van gebruikers die vreesden dat hun tijdlijn zou vollopen met gezwatel. Waarop Dorsey, in zijn jonge jaren een fanatiek gebruiker van Internet Relay Chat (IRC, een van de eerste chatfuncties op internet) verklaarde de grens van 140 in ere te zullen houden.

Het blijven er dus 140, alleen blijft er meer ruimte voor tekst doordat sommige zaken als namen van andere twitteraars aan het begin van een reply niet meer meetellen. Ook afbeeldingen, video's of peilingen die worden meegestuurd knabbelen niet aan de 140-grens. Het citeren van andere tweets telt niet mee. URL's (verwijzingen naar webpagina's) worden al sinds 2010 door Twitter zelf ingekrompen.

Door enkele hindernissen te slopen hoopt Twitter zowel de kool als de geit te sparen. Het wil zijn levendigheid behouden, terwijl gebruikers meer tekst kwijt kunnen. Het is de vraag of een dergelijke compromis de berichtendienst zal helpen overleven.

Het artikel gaat verder onder deze grafiek.

Beeld de Volkskrant

Storingen

Ondanks de problemen heeft Twitter nog altijd ruim 300 miljoen gebruikers die geregeld een berichtje de wereld in slingeren, al doen ze dat een stuk minder dan voorheen. De dienst is nog altijd geliefd onder beroemdheden en politici: types die baat hebben bij de suggestie van intieme communicatie met een miljoenenpubliek en toch zelf niet overspoeld worden met berichten van hun aanhangers (alleen twitteraars die elkaar volgen kunnen elkaar rechtstreeks berichten sturen). Het medium is door zijn eenvoudige opzet ook geschikt voor regio's met trage internetverbindingen en is daarmee het communicatiemedium bij uitstek tijdens volksprotesten.

Waarom het niet lukt het marktaandeel te vergroten, is onduidelijk. Kenners van de technologiewereld kraken het zwalkend beleid van de laaste tien jaar. Eerst werden softwareontwikkelaars gestimuleerd om toepassingen te ontwikkelen, sinds 2010 worden ze eerder tegengewerkt. Er waren de leidinggevenden, die elkaar pootje lichtend probeerden de macht in handen te krijgen. Afgezien van Dick Costolo, die het vijf jaar uithield aan het roer, heeft Twitter ongeveer elk jaar een nieuwe leider gekregen, en telkens een die de koers weer verlegde.

En er waren de vele storingen. Het deed gebruikers noch investeerders goed dat Jack Dorsey, toen hij de eerste keer de baas was, liever naar yoga ging dan dat hij de serverproblemen liet oplossen, een houding die hem acht jaar geleden de kop kostte.

In die reeks past de kwestie van de maximum tweetlengte: 140, nee 10 duizend; nee 140, maar dan netto.

Zolang Twitter stormachtig groeide, vonden investeerders het best. Nu de aanwas sinds enkele jaren stokt, wil Wall Street weleens van de leiding weten waar het naartoe moet. Dus was er hoop toen oud-bestuursvoorzitter Dorsey vorig jaar terugkeerde. Bijna een jaar later lijkt deze de heilige graal nog niet te hebben gevonden. Althans, volgens beleggers: de koers van het aandeel staat bijna eenderde lager dan bij zijn aantreden.

Ideeën om de berichtendienst weer relevant te maken heeft Dorsey wel. Het raadplegen van Twitter moet net zo'n ritueel worden als het checken van het weer, zei Dorsey onlangs tegen Vanity Fair. Om dat voor elkaar te krijgen, wil hij meer nadruk gaan leggen op live-gebeurtenissen als nieuws, sport en entertainment, al dan niet bekeken via het eigen videokanaal Periscope. Mensen moeten Twitter gebruiken om te babbelen over hetgeen ze op dat moment zien, vindt Dorsey.

Of het hem lukt het tij te keren is nog niet duidelijk. Voorlopig zit er alleen groei in het aantal tekens. En als het niet lukt drommen nieuwe gebruikers te trekken? Wat er dan gebeurt weet niemand, zeiden medewerkers van het bedrijf tegen de verslaggever van Vanity Fair. 'Er is geen plan B. Dit is het.'

Door: Bard van de Weijer


Arend Jan Boekestijn

Historicus.

'Ik vind Twitter echt fantastisch. Het is een geweldig instrument om informatie vandaan te halen. Ik doe veel met het nieuws, maar de nieuwsstroom is zo groot dat ik niet alles kan lezen. Daarom heb ik heel zorgvuldig twitteraars gefilterd, zodat ik precies binnenkrijg wat ik interessant vind. Ik merk eigenlijk niet dat Twitter minder populair zou zijn dan vroeger. Ik krijg alleen maar meer reacties en volgers.'

'Dat Twitter uitgebreid wordt met nieuwe functies is erg handig. Zo worden de mogelijkheden groter. Ik hoop dat dit ervoor zorgt dat Twitter blijft bestaan. Ik vind het heel leuk en interessant als je tweets terugziet op tv.'


Mathijs Bouman

Econoom en journalist.

'Het is eigenlijk wel een goede ontwikkeling dat jongeren minder op Twitter zitten. Dat geeft meer ruimte voor de ouderen. De nieuwe functies zijn vooral een extra. Ik denk niet dat het gaat helpen bij het verhogen van de populariteit. Maar door de 140-tekenlimiet werd discussiëren wel erg lastig. Als je wat langer in gesprek was met een aantal twitteraars tegelijk kwam je op een gegeven moment niet verder meer dan welles of nietes, omdat je veel namen in je bericht moest plaatsen.

'Overigens zou Twitter opgekocht moeten worden door een groot bedrijf. Als zelfstandig bedrijf maakt het te weinig rendement, omdat een verdienmodel ontbreekt.'


Jordi van de Bovenkamp

33 jaar, creatief directeur bij Boomerang Create en fervent twitteraar, grappigste Twitteraar van het Jaar 2013, (en in 2014 nummer 2) volgens HP/de Tijd.

'Ik vind de nieuwe functies wel fijn. Soms is de gebondenheid aan de 140 tekens vervelend. Je mist dan de ruimte om een verhaal te vertellen. Dus op zich ben ik een voorstander. Of het zal leiden tot meer populariteit van het medium weet ik niet.'

Door: Pim Pauwels

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden