Voorbeeldpinda

Pindaboer Duyvis heeft de koning der pinda’s ontdekt, zomaar bij moeder Natuur. Het is een pindasoort met minder – slechte – verzadigde vetzuren, die bovendien lekkerder is dan het ‘normale’ pindaras dat het bedrijf nu nog in zijn zakken stopt, aldus de PepsiCo-dochter....

In pinda’s, een plant van dezelfde familie als boontjes, zitten veel vetten. Gepelde pinda’s voelen daarom vet aan. De meeste vetzuren die erin zitten, zijn onverzadigd, dus relatief gezond. In pinda’s zitten weinig foute, verzadigde vetzuren. Hazel- en pistachenoten zijn ‘gezonder’ dan de pinda.

Pinda’s hebben een negatieve bijklank. Ze worden geassocieerd met ongezonde eetgewoonten. Dat klopt als er overmatig van wordt gesnaaid, als extraatje en zeker als ze flink gezouten zijn. Dienen ze ter vervanging van andere vettigheid dan zijn pinda’s gezonder.

Een handje pinda’s per dag – 25 tot 50 gram – is best. Er zit niet alleen gezonde vettigheid in, pinda’s barsten ook van mineralen als magnesium en ijzer, en vitamines B, A en E. In de VS mogen producenten claimen dat pinda’s in een verantwoord dieet passen.

Duyvis heeft een soort geselecteerd met een nog ‘gezondere’ vetzuursamenstelling. Het ras is tot stand gekomen door kruisingen. Universiteiten in de Amerikaanse pindastaten Virginia, Georgia en Alabama hebben diverse kruisrassen met relatief veel oliezuur ontwikkeld en gepatenteerd.

Het zijn kruisrassen. Ze zijn geoptimaliseerd op vetzuurverhouding, op klimaat en op opbrengst. Kruisrassen als SunOleic 95R en F435 hebben niet alleen een gunstige vetzuurverhouding, ze zijn ook tienmaal langer te bewaren.

In de nieuwe Duyvis-pinda zitten 20 procent minder verzadigde vetten (palmitinezuur), en veel meer enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren als oliezuur en linolzuur. Goede vetten. Zo’n gunstiger vetzuurverhouding drukt het cholesterolgehalte in het bloed en verkleint zo de kans op hart- en vaataandoeningen, blijkt uit epidemiologische studies.

Duyvis hangt zijn pindavoordeel niet aan de grote klok – bij voldoende tropisch productieareaal in de VS en in Argentinië zullen op den duur al z’n bedrijfszakken ermee worden gevuld. Een alerte consument kan het voordeel afleiden uit de – onleesbare – ingrediëntentabel op de verpakking. De rest moet het doen met de cryptische aanduiding ‘goede vetten, vitamines en mineralen’.

De Europese richtlijnen verbieden het gebruik van een harde gezondheidsclaim, verklaart Duyvis. ‘Bovendien gaat het ons er meer om dat die nieuwe pinda lekkerder en knapperiger is.’

Duyvis is in Nederland de enige aanbieder van de gezondere pindasoort in consumentzakjes. Voorlopig. Pindaleverancier Jacques Klijn heeft ze weliswaar al vier jaar in het assortiment, maar alleen voor industriële klanten die pindapasta’s maken. Daar is de langere houdbaarheid een pre.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden