Voor presidentskandidaten doen borstelige wenkbrauwen ertoe

Hoe breed je kaak is, hoe borstelig je wenkbrauwen; voor presidentskandidaten doet het er allemaal toe. Dit blijkt uit nog ongepubliceerd onderzoek van sociaalpsycholoog Allen Grabo van de VU, waarbij hij bewerkte pasfoto's van Clinton en Trump gebruikte.

Jeske Hendriks
Trump, strenger met een dikker gezicht en borstelige wenkbrauwen (boven). Beeld Allen Grabo
Trump, strenger met een dikker gezicht en borstelige wenkbrauwen (boven).Beeld Allen Grabo

Bijna driehonderd Amerikaanse proefpersonen lazen een tekst over problemen zoals terrorisme en illegale immigratie. De tekst benadrukte óf een harde aanpak voor het probleem óf een diplomatieke oplossing. Zo lazen sommigen dat de VS het terrorisme moeten bestrijden met oorlog, en lazen anderen dat extremisme moet worden teruggedrongen met onderwijs.

Vervolgens beoordeelden de proefpersonen foto's van presidentskandidaten van 2016 op onder andere betrouwbaarheid, dominantie, charisma en geschiktheid voor het presidentschap. Met al die foto's hadden de onderzoekers echter wat bijzonders gedaan. Met beeldbewerking gaven ze de presidentskandidaten soms typisch mannelijke gelaatstrekken, zoals brede kaken en borstelige wenkbrauwen. Soms manipuleerden ze het beeld juist zo dat de gelaatstrekken wat vrouwelijker oogden.

Grabo vergeleek de scores tussen beide pasfotovarianten en concludeerde dat de mening van de kiezer afhangt van de situatie. Wanneer de proefpersonen denken dat problemen een harde aanpak vergen, zijn zij het positiefst over gezichten met mannelijke gelaatstrekken. Is er echter behoefte aan een diplomatieke oplossing, dan genieten vrouwelijke gezichten de voorkeur.

'Gezichten zijn een belangrijke bron aan sociale informatie', aldus Grabo. 'Wij gebruiken ze om het karakter van een persoon in te schatten. Zo duidt een mannelijk gelaat op een hoog testosterongehalte, wat gepaard gaat met agressie en het nemen van risico's.'

Politieke leiders kunnen hierop inspelen. 'Je ziet bijvoorbeeld dat Trump de problematiek rondom immigratie presenteert alsof enkel een harde aanpak zou werken. Dat past bij zijn dominante imago.'

null Beeld Allen Grabo
Beeld Allen Grabo

Evolutie

Volgens Grabo is dit keuzegedrag mogelijk een overblijfsel uit de evolutie - dieren kiezen hun leiders immers ook op basis van uiterlijke kenmerken. 'Al is het voor ons vooral belangrijk in gevallen waarbij je de leiderschapskandidaten niet persoonlijk kunt ontmoeten.'

Een fraai onderzoek dat goed aansluit bij bestaande kennis op dit terrein, vindt Joop van Holsteyn, politicoloog aan Universiteit Leiden en niet betrokken bij het onderzoek. 'Voor dit soort effecten hoef je het gezicht niet eens aandachtig te bekijken - in letterlijk een fractie van een seconde komt de boodschap kennelijk al over.' Wel is de vraag in hoeverre dit zich ook in het echte leven uit, aldus Van Holsteyn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden