Voor het eerst in Europa geveild: vijftig zeldzame meteorieten

Voor het eerst in Europa worden vijftig zeldzame meteorieten geveild. Er kan op internet onder meer geboden worden op Marsmeteorieten en de bekende Esquel meteoriet.

Martine Steenvoort
De Esquel meteoriet (218 gram). Beeld Catawiki
De Esquel meteoriet (218 gram).Beeld Catawiki

In het verleden zijn slecht vijf Marsmeteorieten op aarde beland. Op een daarvan, die in 2011 in Marokko werd gevonden, is online al bijna 300 euro geboden. In juli 2012 werd in Marokko een neerstortende vuurbal waargenomen. Bij de landing brak de huidige steen in kleine stukjes, een daarvan wordt nu geveild.

Een van de spectaculairste meteorieten is een stukje van de Esquel meteoriet. Verwacht wordt dat er tussen de 7.000 en 10.000 euro op wordt geboden. De meteoriet werd in 1951 door een boer in Argentinië gevonden. De meteoriet valt op door zijn olijfkleurige kristallen. Inmiddels is er al 4.500 euro op geboden.

'Uniek voor Europa'
Veilingmeester Luc Hennion: Deze veiling is uniek voor Europa. Alleen in Amerika zijn in het verleden enkele van deze veilingen geweest. Bijna alle meteorieten die de aarde bereiken verbranden geheel door de wrijving in de dampkring. De meteorieten die op aarde vallen zijn dan ook erg zeldzaam. Wereldwijd zijn er in de loop der eeuwen 20.000 exemplaren wetenschappelijk gedocumenteerd.'

Een ander zeldzaam veilingstuk is een ijzermeteoriet die in 1967 in Rusland werd ontdekt. 'Een ijzermeteoriet is bijzonder hard waardoor het verzagen van een dergelijke meteoriet wereldwijd slechts door een paar mensen uitgevoerd kan worden. Deze grote schijf van bijna twee kilo is uniek en hoort eigenlijk in een museum thuis', aldus de veilingmeester.

Bieden kan nog tot donderdagavond 6 februari tot 20.00 uur via Catawiki.nl/meteorieten.

Zeldzame ijzermeteoriet die in 1967 gevonden werd in Rusland. Beeld Catawiki
Zeldzame ijzermeteoriet die in 1967 gevonden werd in Rusland.Beeld Catawiki
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden