Voor een habbekrats naar Mars (wel een enkele reis)

Voor bijna 5 miljard euro moeten in 2023 vier astronauten op Mars kunnen landen. Dat is de overtuiging van Mars One, een nieuw initiatief voor een bemande missie naar de rode buurplaneet van de aarde. Mars One wil geld voor de reis ophalen door een groot mediaspektakel rond de reis te organiseren.

Robotjes moeten de basis op Mars opbouwen, zegt Mars One.Beeld MARS ONE

Het bijeenschrapen van die 5 miljard wordt de grootste uitdaging, zegt woordvoerder Bas Lansdorp. 'Het duurt even voor we op pad gaan en al die tijd moet je sponsors en publiek enthousiast houden', aldus de oprichter en oud-directeur van Ampyx Power, een Haags bedrijfje dat met lichte onbemande vliegtuigen windenergie wil winnen.

Lansdorp denkt dat het wel mogelijk is om dit bedrag bij elkaar te brengen. 'Kijk naar de Olympische Spelen, die dit jaar 1,5 miljard dollar aan tv-rechten oplevert, naast eenzelfde bedrag aan sponsorgelden, merchandise en toegangskaarten.' Lansdorp vertrouwt daarbij op het oordeel van een van de 'ambassadeurs' van het project, Paul Römer.

Römer is de huidige algemeen directeur van de publieke omroep NTR en was medebedenker van Big Brother. Deze realityshow haalde extra inkomsten binnen door tv-kijkers via internet te laten betalen voor meer beelden uit het Big Brother-huis en uit sms'jes waarmee kijkers bewoners konden wegsturen.

'Römer twijfelde vooral aan de technische haalbaarheid van het project', aldus Lansdorp, 'wij aan de financiële kant.' Römer ziet voor zich hoe tv-kijkers en internetters betalen voor informatie en beelden van de missie. Ambassadeur en initiatiefnemers hebben elkaar weten te overtuigen.

Met bijna 5 miljard zit Mars One ver onder officiële schattingen over de kosten van een bemande vlucht naar Mars. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA ging in 2009 nog uit van een bedrag van 75 miljard dollar.

Mars One houdt de missie goedkoop door een essentieel onderdeel te schrappen: de terugreis van de Marsvaarders. 'Het is een enkele reis. Voordat de eerste vier astronauten landen bouwen we een basis op waarin ze kunnen overleven.

Elke twee jaar voegt een nieuwe groep astronauten zich bij de nederzetting.' Lansdorp vergelijkt een verblijf op Mars met wetenschappelijke stations op de Zuidpool, die ook maanden zijn afgesneden van de buitenwereld.

Volgend jaar wil Mars One al astronauten gaan werven voor de missie, in 2016 moet de eerste onbemande capsule een testlanding maken - wel al met 2500 kilogram proviand aan boord. Robots moeten vanaf 2021 de basis gaan bouwen, waar zuurstof en water worden gewonnen.

De Utrechtse professor natuurkunde dr. Gerard 't Hooft noemt Mars One 'een zeer gedurfd initiatief, maar wat hier wordt voorgesteld kan wel'. t Hooft is ook ambassadeur van Mars One.

Mars One-rovertje dat de planeet moet verkennen voordat de eerste astronauten in 2023 landen.
Zo moet de eerste capsule van Mars One op Mars landen.Beeld MARS ONE
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden