Vondst: 1,2 miljoen jaar oude oermens in Spanje

Spaanse paleontologen hebben in een grot in Noord-Spanje een mensachtige onderkaak van 1,1 of 1,2 miljoen jaar oud gevonden. Dat melden ze donderdag in Nature. Het fragment, met vier bijbehorende tanden, is de oudste fossiele botrest van mensachtigen in West-Europa.

Van onze verslaggever Martijn van Calmthout

Volgens de Spanjaarden geeft de vondst eindelijk een gezicht bij de stenen werktuigen die al op meer plaatsen uit die periode bekend zijn. Die wezen er al op dat vroege mensachtigen rond een miljoen jaar geleden in Noord-Spanje aanwezig waren.

In 1995 werden in hetzelfde gebied, in een grottencomplex bij Atapuerca ten oosten van de stad Burgos, al resten van tientallen individuen gevonden van rond de 800 duizend jaar oud. Ook daarbij werden stenen werktuigen gevonden, en dierenbotten die met scherpe vuurstenen bewerkt lijken.

De nieuwe, veel oudere kaak geeft aan dat de eerdere vondsten van Atapuerca geen toevalstreffer waren. ‘Dit zijn geen verdwaalde Afrikaanse mensachtigen, hun aanwezigheid is permanent tussen 1,2 miljoen jaar en 800 duizend jaar geleden’, aldus een van de onderzoekers.

Het huidige kaakfragment werd in de zomer van 2007 opgegraven op de bodem van een diepe grot, de zogeheten Sima del Elephante. De datering is gedaan aan de hand van aardmagnetisme, radioactief verval en de aanwezigheid van dierresten in dezelfde aardlaag.

Het fragment wordt in Nature toegeschreven aan een aparte vroege mensensoort, de Homo antecessor, die eerder al door de Spanjaarden werd geïdentificeerd als voorloper van de moderne mens, Homo sapiens. Dat zou een andere soort zijn dan Homo erectus, die rond dezelfde tijd in Azië rondliep. Beide zijn afkomstig uit Afrika, waar hij ongeveer 2 miljoen jaar geleden ontstond.

Zaterdag meer in de bijlage Kennis

1,2 miljoen jaar oude primitieve mensachtige onderkaak, gevonden in een grot in Noord-Spanje. (Nature) Beeld
1,2 miljoen jaar oude primitieve mensachtige onderkaak, gevonden in een grot in Noord-Spanje. (Nature)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden