‘Volste’ planetenstelsel breekt record

Bij de ster HD 10180 in het sterrenbeeld Waterslang zijn zeven planeten ontdekt, slechts één minder dan het aantal planeten in ons eigen zonnestelsel. Nooit eerder zijn bij een andere ster zo veel planeten gevonden. De ontdekking is vandaag bekendgemaakt op een congres over exoplaneten in Zuid-Frankrijk.

Vijf van de zeven planeten zijn ongeveer even zwaar als de planeet Neptunus.

Ze draaien alle vijf op vrij kleine afstand rond hun moederster – kleiner dan de afstand van de zon tot de planeet Mars. Daarmee is het planetenstelsel van HD 10180, op 127 lichtjaar afstand van de aarde, ook het ‘volste’ dat tot nu toe bekend is.

In de metingen, verricht op de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili, zijn ook aanwijzingen gevonden voor nóg twee planeten: één zo zwaar als Saturnus, op veel grotere afstand van de ster en met een omlooptijd van zes jaar, en één kleine planeet die slechts 40 procent zwaarder is dan de aarde.

Deze laatste planeet – de lichtste exoplaneet die ooit is gevonden – draait op zeer kleine afstand rond de ster: ongeveer 3 miljoen kilometer. Over één omloop doet hij niet meer dan 28,3 uur. Door de kleine afstand is het op deze planeet zo heet dat er onmogelijk leven kan voorkomen.

Een artistieke impressie van het planetenstelsel in het sterrenbeeld Waterman, met zicht op de ster waar de planeten omheen draaien. (Beeld ESA) Beeld
Een artistieke impressie van het planetenstelsel in het sterrenbeeld Waterman, met zicht op de ster waar de planeten omheen draaien. (Beeld ESA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden