Volgens de wetenschap hadden er ten minste twee Rolling Stones dood moeten zijn
© Getty

Volgens de wetenschap hadden er ten minste twee Rolling Stones dood moeten zijn

De week in wetenschap

Volgens gedegen studies hadden de Rolling Stones allang dood moeten zijn. Maar hun publiek ook.

Ik ben 56 en de Rolling Stones zijn eigenlijk nog van voor mijn tijd. Ik zeg dat er maar even bij omdat er natuurlijk al dagen grappen rondgaan over de aankomende twee optredens van de Stones in Nederland. No Filter heet de tour. Woensdag ging de kaartverkoop los, de kaarten vlogen weg. Tekenaar Hein de Kort maakte in het Parool de leukste grap: een oudere dochter maakt haar stokoude vader op de bank wakker. Pa, of je kaartjes voor de Stones wilt? Pa?

Vergeleken bij de Stones (Jagger is 73, Richards 73, Wood 69, Watts 75) is iedereen jong en dus is een nieuwe wereldtournee al bij voorbaat een wonder. Maar of dat een medisch wonder is, valt te bezien.

In 2012, ik kreeg de studie aangereikt door een vriendelijke collega, publiceerde een groep Britse epidemiologen een gedegen analyse van de sterfelijkheid van rock- en pop-musici. Een zogeheten cohortstudie van 1.489 artiesten over de periode 1954-2006 in British Medical Journal liet interessante patronen zien.

Popartiest blijkt een levensgevaarlijk beroep, maar vooral in de VS. Daar wordt er al jong bovengemiddeld op los gestorven. Een kwarteeuw na aanvang van de roem is nog 85 procent van de artiesten in leven; van hun doorsnee publiek bijna 95 procent. Een kwestie van onmatig leven.

Popartiest blijkt een levensgevaarlijk beroep, maar vooral in de VS. Daar wordt er al jong bovengemiddeld op los gestorven

Het gekke is vooral dat er in Europa niet heel veel aan de hand lijkt. Artiesten zijn wat sterfelijker dan gewone mensen, maar niet dramatisch. En na een kwarteeuw voltrekt zich een wonder: de artiesten hebben minder kans te overlijden dan hun publiek. Dan zijn de drugs op en is er geld zat voor artsen en fitness.

De (Britse) Rolling Stones bestaan echter al sinds 1962, en de dikke halve eeuw van hun roem past niet eens in de grafieken van de Britse onderzoekers. Trekken we de lijnen toch door dan zouden zeker twee van de vier Stones dood moeten zijn. Maar ook zeker één van elke vier trouwe fans.

Van dat laatste was woensdag en donderdag in de virtuele wachtrijen bij de kaartverkoop weinig te merken. Knetterdruk was het. Hoe het met de Stones precies staat, kunnen we op 30 september (Arena) of 15 oktober (Gelredome) zelf controleren. Als we dat halen natuurlijk.