Vogelgriep ontdekt in Zoeterwoude

In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met zo'n 28 duizend dieren. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag gemeld. Staatssecretaris Sharon Dijksma noemde in tv-programma Buitenhof de nieuwe uitbraak 'een fikse tegenvaller' .

redactie
Leden van een ruimploeg treffen voorbereidingen bij het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude waar vogelgriep is vastgesteld. Beeld anp
Leden van een ruimploeg treffen voorbereidingen bij het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude waar vogelgriep is vastgesteld.Beeld anp

Het besmette bedrijf wordt vandaag meteen geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Rond het bedrijf wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven. Die worden onderzocht op vogelgriep.

Het gaat bij de nieuwste besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Onderzocht wordt nu of het om een zogenoemde laagpathogene of een (veel besmettelijker) hoogpathogene variant gaat. Het ministerie verwacht dat de resultaten hiervan morgen beschikbaar komen.

Kritiek Thieme

Partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet niets heeft geleerd van de vogelpestcrisis van 2003, toen 30 miljoen kippen werden gedood. Volgens Thieme is het kabinet ernstig tekort geschoten bij de overgang naar een duurzame samenleving en het welzijn voor dieren. Dat zei ze zondag in Doorn op het 20e partijcongres.

Thieme wees erop dat de bio-industrie kennelijk 'een gespreid bedje is voor een virus dat daar zeer op gedijt'. Nu gaat het om vogelgriep, maar als die zelfs in gesloten stallen uitbreekt, ligt het volgens haar niet voor de hand om trekvogels de schuld te geven. 'Hoe kan het dan dat massale aandoeningen en sterftes in de natuur onder vogels uitblijven en de kippen in de bio-industrie massaal het loodje leggen?'

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme. Beeld anp
PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme.Beeld anp

'Fikse tegenvaller'

Dijksma zelf heeft afstand genomen van deze kritiek. Het is niet zeker dat de uitbraak van het virus is veroorzaakt door de hoge concentratie dieren in megastallen van pluimveebedrijven. Dat zei de staatssecretaris vandaag in het tv-programma Buitenhof. Op het terrein van dierenwelzijn en antibioticagebruik doet Nederland het in vergelijking met andere landen juist heel goed, zei Dijksma.

Ze noemde de laatste uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude 'een fikse tegenvaller'. Volgens Dijksma zijn vanaf het begin van de uitbraak direct maximale voorzorgsmaatregelen genomen. Die bleken vandaag niet voldoende om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De bron van de besmetting is nog altijd niet ontdekt. Er bestaat het sterke vermoeden dat het virus is verspreid door trekvogels, maar in geen van de 1.500 afgenomen monsters is het H5N8-virus aangetroffen.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. Beeld epa
Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma.Beeld epa

Vijfde geval vogelgriep

Sinds 16 november is bij vier bedrijven vogelgriep vastgesteld, in verschillende delen van het land. Het eerste geval was in Hekendorp (Utrecht), daarna volgden bedrijven in Ter Aar (Zuid-Holland) en Kamperveen (Overijssel). In alle gevallen ging het om de H5N8-variant van het virus.

Het bedrijf in Zoeterwoude is het vijfde bedrijf. Economische Zaken meldde dat er geen vogelgriep van het type H5 is aangetroffen op eendenbedrijven. Alle eendenbedrijven in Nederland zijn inmiddels onderzocht.

De ruiming bij een eendenbedrijf waar eerder vogelgriep is uitgebroken. Beeld anp
De ruiming bij een eendenbedrijf waar eerder vogelgriep is uitgebroken.Beeld anp

Nieuwe corridor

In Buitenhof kondigde Dijksma aan dat er vandaag een nieuwe corridor komt van het zuiden naar het westen om de overvolle stallen in het zuiden te ontlasten. De corridor maakt het mogelijk om de kuikens of kippen uit deze stallen te vervoeren naar het westen, waar ze kunnen worden geslacht. Deze maatregel wordt genomen om te voorkomen dat de druk in stallen te groot wordt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden