Vogelgriep Barneveld is de milde variant

De vogelgriep die is vastgesteld op een pluimveebedrijf in Barneveld is de milde variant. Dat is vandaag vastgesteld door het Centraal Veterinair Instituut, meldde het ministerie van Economische Zaken. Het bedrijf met circa 30 duizend legkippen wordt wel geruimd.

Vogelgriep vastgesteld in Barneveld.Beeld anp

Deze zogenaamde laagpathogene vorm van de vogelgriep kent meestal geringe ziekteverschijnselen bij de dieren. De zeer besmettelijke, hoogpathogene variant daarentegen gaat gepaard met grote sterfte en verspreidt zich zeer snel, aldus het ministerie.

Zeventien bedrijven in een straal van een kilometer rond het getroffen bedrijf worden gecontroleerd op de aanwezigheid van vogelgriep en blijven drie weken op slot.

In een zone van ruim 1 kilometer rond het pluimveebedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. In dit gebied bevinden zich nog zeventien pluimveebedrijven die worden gecontroleerd. In de zone geldt ook een ophok- en afschermplicht voor pluimveebedrijven.

De maatregelen gelden voor drie weken. Een milde variant kan zich ontwikkelen tot een zeer besmettelijk en dodelijke variant en daarom is ingrijpen nodig.

H5N1, H5N8, H7N7: Dit moet u weten over de vogelgriep

Vandaag is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Barneveld. Maar waar komt die vogelgriep eigenlijk vandaan? Is het de schuld van de bio-industrie? En hoe gevaarlijk is het virus voor mensen? Lees hier vijf vragen en antwoorden over vogelgriep.

Voorzorg

Bij de laatste uitbraak werd geen vogelgriep vastgesteld in Barneveld. Wel werden er op een Barnevelds bedrijf uit voorzorg 8000 eenden geruimd. Dat gebeurde omdat daar een vrachtwagen was langsgekomen die ook bij een bedrijf in Kamperveen was geweest waar vogelgriep was aangetroffen. Barneveld ligt midden op de Veluwe en is het hart van de Nederlandse pluimveesector.

Begin november werd een voor de dieren dodelijke variant van vogelgriep vastgesteld op een kippenboerderij in Hekendorp en later dook de ziekte ook op in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude. De griep is toen waarschijnlijk overgebracht door wilde eenden. Het pluimvee op de bedrijven moest lang binnenblijven. Sinds eind november werden geen nieuwe besmettingen vastgesteld, maar de kippen en eenden mochten pas begin februari weer naar buiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden