Voetbaltaal (slot)

Het WK voetbal zit er bijna op, en hetzelfde geldt voor de spoedcursus voetbaltaal. Gisteren was het examen; vandaag de uitslag....

Bert Wagendorp

Het voetbaltaal-examen was geen eitje! Maar een klein deel van de examenkandidaten slaagde erin ‘de nul te houden’. Vooral vraag 3., ‘Wat is een Epi Drost’, bleek een moeilijke. Alweer vergeten, de grote kleine Epi.

De juiste antwoorden: 1. Een ‘keek’ is een ‘rotschop’; 2. Wie ‘het gras opvreet’, toont veel inzet; 3. Epi Drost (FC Twente) haalde vaak linke fratsen uit in het strafschopgebied; 4. Een ‘bruggetje’ is ‘een panna’; 5. ‘Kort dekken’ is ‘dicht op de man dekken’; 6. ‘Op verplaatsing spelen’ is een uitwedstrijd spelen; 7. ‘Zijn we er toch ingetuind’, zei Herman Kuiphof; 8. Een ‘hondenlul’ is (soms) een scheidsrechter; 9. Het ‘WM-systeem’ werd gespeeld door Arsenal; 10. ‘Hotsknotsbegoniavoetbal’ is ‘boerenkoolvoetbal’.

De examenkandidaten produceerden echte ‘beauty’s’ van voetbaltaalzinnen. Hier een kleine selectie. ‘Na drie keer gepoort te zijn werd de tweebenige outputser doorlopend bankzitter.’ (F. Meijer). ‘Na een dubbele schaar, waarmee hij de knijpende back dolde, knalde hij de bal tegen de dwarsligger om vervolgens de rebound met een enorme mispeer om zeep te helpen.’ (Wim Koelewijn). Een ‘gevonden’ zin van Bas de Kort: ‘Hou die concentratie op de ketel!’ Goed is ook deze, van Tristan Visser: ‘Hé Karel, je speelt niet bij Zware Shag 7, haal gewoon die kikker uit z’n reet en zorg dat ie niet in de zestien komt, anders ben jij de eerste die rijp is voor een wissel!’ Maar de mooiste voetbalzin vond ik deze, van Rob Milikowski. Die hoorde een Vlaamse verslaggever, bij een schot van Marc Degryse, uitroepen: ‘Hij vlamt op de kooi!’ Dat is ontroerende poëzie.

Ik dank alle cursisten voor hun enthousiasme en tips.

De (bij nader inzien) tien gesigneerde exemplaren van Sportleven gaan naar de volgende deelnemers: Ward Mariman, Jan Willem Hoepman, Heleen van Lier, Ruud Verlinden, Tim Nijhof, Gerrit van Spanje, Alphons Rommelse, Paul Hillebrand. Eveline du Perron en Pieter Kleinjan.

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden