Voetbaltaal (25)

Het WK voetbal is in volle gang en Nederland is tweetalig; de ene helft beheerst voetbaltaal, de andere helft niet....

Bert Wagendorp

Gastdocent Sytze de Boer wijst op het grote belang van het op de juiste wijze uitspreken van namen van spelers. In tegenstelling tot wat veel onervaren voetbaltaalsprekers menen, is het essentieel de naam van een speler of coach zo goed mogelijk te verbasteren.

Would-be voetbaltaalsprekers hebben het soms triomfantelijk over Roemarioe, alsof zij zelf in een krottenwijk zijn geboren. Onthoud: zegt iemand ‘Roenaldinjoe’ of ‘Kjellstreumen’, dan heeft u te maken met een aanstellerig type.

De ware voetbaltaalspreker maakt opgewekt een potje van namen. De grote Rinus Michels noemde zijn WK-assistent Dr. Fahdronc destijds gewoon ‘Farendonk’. Spelersnamen sprak Michels per definitie verkeerd uit (Han van Breukelen, Roland Spelbos).

Ook Johan Cruijff is een groot verhaspelaar (Trabelski) en hij speelde onlangs een niet te reproduceren spel met de klinkers in de naam ‘Cambiasso’. Dat voetballers voornamen hebben is Cruijff onbekend, op ‘Marco’ na.

Het is van belang enkele regels voor het uitspreken van voetbalnamen goed in de gaten te houden.

1. Spreek namen uit de subtop altijd verkeerd uit. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wim de Klerk’ in plaats van Tim de Cler. Hiermee laat u weten dat u twijfels heeft over De Cler ‘in de basis’; 2. Laat voorvoegsels weg. ‘Nistelrooij’ (of ‘Nistelrode’), ‘Vaart’, ‘Sar’, ‘Persie’; 3. Gebruik verkleinwoorden. ‘Mooie elleboog Boulie’, ‘Lekkere opstelling Schippie’. Wel oppassen voor ál te nadrukkelijke familiariteit; 4. Nu Nederland is uitgeschakeld, niet opeens buitenlandse namen correct gaan uitspreken. Aardige pass Dzjencofalkowskisic: ‘Oké Piet’. Evert ten Napel sprak de naam van de Pool Bak uit als ‘Bonk’. Dat was qua Pools correct, maar qua voetbaltaal een afgang. Élke poging een moeilijke naam correct uit te spreken brengt u als voetbaltaalspreker in een moeilijk parket. Fout uitspreken is altijd beter.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden