VN: afval Probo Koala was dodelijk

De Verenigde Naties stellen dat het chemisch afval van het schip Probo Koala, dat in augustus in Ivoorkust is gedumpt, in hoge concentraties dodelijk is....

Van onze verslaggevers Michael Persson en Jeroen Trommelen

Dit blijkt uit een rapport van de Undac, de rampenafdeling van de VN. Of acht Ivorianen inderdaad door het gif stierven, kan alleen door sectie worden vastgesteld.

Hiermee komt de Undac tot dezelfde conclusies als die welke tot dusver zijn getrokken over de illegale gifstort in Ivoorkust.

Volgens door de VN ingeschakelde deskundigen, onder wie twee Nederlanders van het ministerie van VROM en het milieu-instituut RIVM, wijst de samenstelling van de giftige partij op ‘petrochemisch afval’. Dit betekent dat het afkomstig kan zijn geweest van een primitief raffinageproces op zee. Het rapport bevestigt daarmee vermoedens van het Openbaar Ministerie in Den Haag, dat de Probo Koala is gebruikt als drijvende ontzwavelingsinstallatie.

Toen de VN-onderzoekers in september de stortplekken in Abidjan onderzocht, waren de vluchtige giftige stoffen al verdwenen. Daarom baseren zij hun conclusies op de monsters die in Amsterdam zijn genomen, toen het schip daar zijn afval ter verwerking aanbood. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut zaten daarin onder meer zwavelwaterstof, mercaptanen (zwavelverbindingen) en benzineachtige koolwaterstoffen.

De stinkende zwavelverbindingen zijn al in minieme concentraties te ruiken. Daarom waarschuwen de experts voor een mogelijke ‘valse indruk van giftigheid’. In hoge concentraties kunnen de stoffen dodelijk zijn, stellen ze.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden