Vlamingen winnen Groot Dictee der Nederlandse Taal

De Vlaamse journalist Kristien Bonneure en De Morgen-lezer Jacobus Sanders zijn de winnaars van de 27ste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het tweetal versloeg in de finaleronde schrijver Gustaaf Peek, met twaalf fout de beste BN'er van de avond, en de Haagse ambtenaar Roberto la Rocca, goed voor zes fout in zijn dictee.

Jeroen van Raalte
Het Groot Dictee Beeld Marcel Wogram
Het Groot DicteeBeeld Marcel Wogram

In de 'penaltyserie', waarbij steeds twee finalisten hetzelfde woord moeten spellen, ging het lange tijd gelijk op. Pas in de elfde ronde viel de beslissing; La Rocca spelde balalaikadanseres foutief met een trema, Sanders noteerde namens Vlaanderen wel de juiste spelling. Dankzij de Vlaamse winst staat het weer gelijk (1-1) in de taalderby van de Lage Landen.

Gezamenlijk hebben de 61 deelnemers aan het Groot Dictee 1.138 fouten gemaakt, gemiddeld achttien per persoon. De BN'ers hadden gemiddeld 25 fout, de BV'ers 21. De grote instinker van deze editie was het woord bewieroken (enkele r).

De tekst

Glossolalie

Geen kladderadatsch, maar wat een gebakkelei over het Engels als academische voertaal en de virulente impact daarvan op de landstaal. Hier faalt elke conciliatie middels getoost met krambamboeli. Complicerende factor: de impardonnabele dociliteit van de Taalunie, toch gesubsidieerd om het Nederlands te protegeren, niet te abhorreren.

Men kan ook de hyperboreeërs op het perfide Albion ervan verdenken dat ze hun anorectische koloniale ambities willen revitaliseren door het idioom van de overzeese buren te infiltreren. Met anglicismen als boobytraps wordt alsnog een talig Angelsaksisch Gemenebest gecreëerd.

De vicedecaan van de bètafaculteit moge zonder restrictie voor verengelsing zijn, schrijver dezes is mordicus tegen. Als de Taalunie het Nederlands aan excavatie blootstelt, dan zal ik deze vijfde colonne attaqueren teneinde onze prachttaal voor dysthymie te behoeden.

De voorstanders bewieroken hypocriet deze internationalisering, onderwijl subcutaan blakend van commercialiteit. Het resultaat is hooguit een hybridisch Dunglish - glossolalie zonder zweem van religieuze extase.

Mijn gastheren zullen hierna wel een Groot Dictee in tot lingua franca geüpgraded steenkolenengels bestellen, riskerend dat tegenstanders van fossiele brandstoffen voor de Eerste Kamer komen demonstreren ten faveure van windturbines en fotovoltaïsche cellen.

Onze gevioleerde moerstaal kan nog qaly's winnen via een didactisch angehauchte opiniepeiler die alle korte ei's door lange wil remplaceren, daarmee zelf enigmatisch metamorfoserend tot stuttende pijler van een mening. Aldus kan ten langen leste de te steile helling naar een uitgebeende nationale stijl geslecht worden.

De finale

Woorden die door de deelnemers correct werden gespeld:
1. Er is jarenlang gelobbyd om die handelsakkoorden af te sluiten.
2. Voor drie eurootjes kun je haast geen biertje meer krijgen.
3. We hebben zo-even een telefoontje gekregen van de Amerikaanse president.
4. Een gratis nummer van ons maandblad wordt je aangeboden als je onze website bezoekt.
5. Mijn vriendin is behept met een uitzonderlijk geheugen.
6. Ik heb per vergissing een stel intieme foto's naar het hele kantoor ge-cc'd.

Shoot-out

Jullie lijken wel een eeneiige tweeling.
Zou de btw ervanaf kunnen als ik geen factuur behoef?
Wie wil er nu trouwen met een balalaikaspeelster?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden